Protestnik, ki je verbalno napadel Slovensko vojsko, je režiser

Dejan Babosek (levo).

Ob državni proslavi ob Dnevu državnosti je prišlo do incidenta, ko so protivladni protestniki ob Kongresnem trgu verbalno napadli in ozmerjali častno četo Slovenske vojske, ki je sodelovala na proslavi. Po nekaj dneh raziskovanja so zdaj novinarji Nove24TV odkrili, kdo si je privoščil takšno nečastno dejanje. Gre za režiserja Dejana Baboseka, je med drugim režiral partizanski film Preboj.

Istovetnost protestnika, ki je častno četo označil za izdajalce, so želeli novinarji portala Siol.net preveriti tudi pri Baboseku samem, a se na njihov klic ni odzval. Želeli so ga vprašati, zakaj se je odločil za omenjeno potezo in ali jo po javnih obsodbah njegovega ravnanja morda obžaluje.

Sindikat vojakov Slovenije je namreč zaradi vzklikanja “izdajalci” že ovadil enega od protestnikov. Takšnih vzklikov si pripadniki Slovenske vojske ne zaslužijo, so prepričani. Posamezniki so v incidentu z neprimernimi izrazi popisali tudi kombi gardistov, kar je obsodil tudi obrambni minister Matej Tonin.

Na portal so se za komentar obrnili tudi na Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB), ki je naročila prvi partizanski film po osamosvojitvi Slovenije in finančno sodelovala pri njegovem nastanku.

“Gospod Babosek je svoje delo opravil odlično. Da se je udeležil protesta in verbalno napadel pripadnike častne čete, je njegova osebna odločitev. ZZB ni niti organizirala protestov niti ni novačila ljudi za udeležbo. Protesti so po našem mnenju nepotrebni, odražajo pa stanje duha v državi. A to ne o Baboskovega ravnanja,ki je po našem mnenju neprimerno. Za svoje dejanje bo moral odgovornost prevzeti sam,” je poudaril predsednik združenja Marjan Križman.

Aplikacija Erar zanimivo pokaže, da je Babosek kot samostojni podjetnik v zadnjih treh letih od državnih institucij prejel nekaj več kot 50.000 evrov. Prejel jih je od države, katere simbole (kar Slovenska vojska vsekakor je) – žali.

Dejan Babosek zmerja in kriči na pripadnike Slovenske vojske: “Izdajalci, izdajalci”. (Foto: Posnetek zaslona/Youtube, vir: TopNews)

M. P.