Protest sovraštva in nestrpnosti

Prikrite pozive k uboju nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo je bilo videti tudi na transparentih.

Na včerajšnjem protestu v Ljubljani je bilo vsega, samo slovenskih zastav, slovenskih simbolov in domoljubja pa popolnoma nič! Na zboru proti sovraštvu in izključevanju so udeleženci z vso silo počeli prav tisto, proti čemur naj bi “uradno” protestirali. Najbolj pa je pretreslo vpitje “Ubi Janšu”, v srbščini.

Transparenti so prikazovali: nestrpnost, drugačnost, izključevanje in sovražnost.

O vpitju “Ubi Janšu, ubi, ubi, ubi” ni poročal noben provladni medij, čeprav je šlo za neverjetno sramotno dogajanje. Edini, ki je to zaznal, je bil Luka Svetina, novinar Nove24TV, ki je posnetek tudi javno objavil.

Novinar Svetina je ob tem na Twitterju zapisal: “S posnetka je jasno razvidno, da za njim “ubi” začne vzklikati še vsaj ena oseba, slišati je smeh, kar kaže, da se nekateri ob tem zabavajo. V luči groženj, ki so jih prejeli v SMC in DeSUS, je seveda prav, da se opozori tudi na take posamične pozive.”

Včerajšnji protest, ki so ga sicer poimenovali Protest proti sovraštvu, so s podporo skrajne levičarske stranke Levica organizirali posamezniki, zbrani okrog aktivistke Nike Mahnič, Filipa Dobranića – Mukija in drugih nevladnikov. Prav vsi so pripeti na državne jasli.

Protest ni bil pravočasno prijavljen na policiji, vendar je ta organizatorjem izdala le opomin. Povsod drugje so ravnali drugače. Pisali so globe tudi v višini več tisoč evrov.

Včerajšnji protestniki so blokirali promet v središču Ljubljane, protest je bil daleč od miroljubnega. Veliko je bilo sovražne retorike, ta je bila, kot je ugotovil tudi novinar Peter Jančič (spletnicasopis.eu), uperjena predvsem proti Janezu Janši in Slovenski demokratski stranki (SDS), šele nato proti strankama SMC in DeSUS.

Posnetek si lahko ogledate tukaj

M. P.