Prostovoljno gasilsko društvo Globoko praznuje 90 let svojega delovanja

Četrtega maja so se po Posavju odvijale maše v čast sv Florjanu., svetnika, ki je poznan kot zaveznik gasilcev. V času rimskega cesarstva so ga ravno na 4. maja utopili. Boril se je za osvoboditev 40 vojakov, ki se niso hoteli odreči krščanske vire. Danes je čaščen, kot branilec pred eno najhujših naravnih sil – ognju.

Maša za gasilce iz PGD Globoko in PGD Pišece

Ob godovanju Svetega Florjana, zaveznika gasilcev, je domači župnik dr. Janez Kozinc daroval mašo za gasilce iz PGD Globoko in PGD Pišece.

Kot je poudaril v nagovoru, so gasilci ena pomembnejših prostovoljnih organizacij. Sodelujejo tako na intervencijah pri požarih, pripravljeni pa so pomagati tako ob elementarnih nesrečah kot tudi v različnih vsakodnevnih situacijah.

Po maši so krajani Malega Vrha, kjer stoji cerkev Svetega Jakoba, pripravili pogostitev, kjer so se zadržali na druženju ob kozarcu vina.

PGD Globoko in PGD Pišece

Globoški gasilci letos praznujejo 90-letnico svojega delovanja.

V prvi polovici 20. stoletja je imelo Globoko precej drugačno podobo kot danes. Večina hiš je bila lesenih, prav tako gospodarska poslopja. Verjetnost požarov je bila zato toliko večja in osveščeni vaščani so začutili potrebo, da se organizirajo v boju proti tej naravni nadlogi. Kot začetek organiziranega gasilstva v Globokem se šteje leto 1927. Gasilsko društvo Globoko, takrat kot gasilska četa, je bilo ustanovljeno 11. maja 1927.

Društvo danes šteje kar 73 aktivnih članov. Operativo uspešno vodi poveljnik Slavko Cizl s sodelavci. V obdobju od leta 2008 do leta 2017 so bili operativni člani društva v povprečju udeleženi na štirih intervencijah letno, in sicer pri gašenju požarov, poplavah in ostalih naravnih nesrečah. Sodelovali so pri različnih tehničnih intervencijah (črpanje in prevažanje vode, čiščenje cest) ter pomagali pri varovanju in urejanju prometa ob različnih prireditvah v Krajevni skupnosti Globoko. V letu 2016 so sodelovali tudi pri dogodkih, povezanih z množičnimi migracijami.

Ob obletnici delovanja bo 13. maja tudi slovesna seja s podelitvijo priznanj in diplom prostovoljnim gasilcem, 10. junija pa bo praznovanje obletnice potekalo tudi s krajani in gasilci, kjer se jim bodo zahvalili za podporo.

N. G.