Projekt Sopotniki za lažje in bolj kakovostno življenje starejših – brežiški župan prostovoljec voznik za en dan

Prostovoljci vozniki v projektu Sopotniki z županom

Med 16. in 22. septembrom poteka Evropski teden mobilnosti, ki je letos namenjen tudi osveščanju o pomenu trajnostne mobilnosti med starejši. Primer dobre prakse je gotovo projekt Sopotniki, ki starejšim občanom omogoča brezplačne prevoze po različnih opravkih.

Za en dan je postal voznik prostovoljec tudi župan občine Brežice Ivan Molan in uporabnico storitve odpeljal na pregled k zdravniku. Po besedah koordinatorja projekta Sopotniki v brežiški občini Marka Manzinija je kar 80 % vseh opravljenih prevozov namenjenih obisku zdravnika.

Župan Ivan Molan je dejal, da Občina Brežice podpira izvajanje več projektov, ki so jih predlagali občani sami. Ti so poleg brezplačnih prevozov zavoda Sopotniki tudi večgeneracijski center in mestni avtobus ter ostali. Župan se je preizkusil v vlogi prostovoljca in se ob prevozu uporabnice prepričal, kako pomemben je projekt za izboljšanje mobilnosti, s tem pa tudi dostopnosti do različnih storitev ter posledično izboljšanje življenja starejših občanom, ki sicer nimajo možnosti lastnega prevoza.

Prostovoljci imajo prijeten občutek, saj z nudenjem prevozom uporabnikom pomembno izboljšajo življenje, projekt je zelo dobro sprejet tudi pri uporabnikih, teh je bilo v času od začetka projekta v mesecu januarju 2018 približno 140.

Župan  Molan se je po opravljeni vožnji srečal s prostovoljkami in prostovoljci projekta Sopotnik in se jim zahvalil za njihovo delo ter prisluhnil njihovim izkušnjam.

Kot je dejal, je naloga občine in naloga župana, da poskrbi za nadaljevanje projekta Sopotniki z zagotovitvijo proračunskih sredstev v letu 2019 za izvajanje projekta in za nova vozila.

Župan in zavod Sopotnik ob tej priložnosti v vrste prostovoljcev voznikov vabita vse, ki si želite pomagati, ki radi vozite in spoznavate nove ljudi ter kraje. Naloga prostovoljcev in prostovoljk je po dnevnem razporedu opraviti vnaprej rezervirane prevoze.

Bodoči prostovoljci lahko za informacije pokličejo na številko 041 744 947 ali preprosto vnesejo svoje podatke v spletni obrazec http://www.sopotniki.org/prijava.php

Župan prostovoljec za en dan v projektu Sopotniki
Župan z uporabnico storitve projekta Sopotniki.

Vir: Občina Brežice

M. P.