Projekt integrirane oskrbe v Krškem bodo nadaljevali še vsaj dve leti

Občina Krško bo pomagala s sofinanciranjem projekta integrirane oskrbe Most, ki ga je oktobra 2018 začel Center za socialno delo Posavje. Dve in pol leti trajajoč pilotni projekt bodo tako lahko nadaljevali še vsaj dve leti, so sporočili.

 

Za omenjeni projekt so na občini prejeli 1,7 milijona evrov, od tega je 80 odstotkov prispeval Evropski socialni sklad, ostalo je dodala država.

Projekt je pomemben, saj so bolnišnice polne, saj so odpusti v domače okolje bistveno hitrejši, hkrati pa domovi za starejše trenutno novih stanovalcev zaradi epidemije covida-19 ne sprejemajo oziroma v jih sprejemajo v precej okrnjeni obliki. Zdravilišča delujejo le za najnujnejše rehabilitacije.

Ob zagonu projekta so zaposlili 14 ljudi, po zaposlitvi dveh tehnikov zdravstvene nege pa se je ekipa povečala na 16 zaposlenih. Od lanskega januarja so prejeli več kot 500 vlog, izvedli 750 prvih in ponovnih ocenitev upravičenosti do storitev dolgotrajne oskrbe in oskrbovali 247 ljudi.

Skupaj so opravili 16.790 obiskov ter 48.079 zdravstvenih in socialnih storitev, ki so bile uporabnikom na voljo brezplačno. Med njimi so bile najpogostejše spremljanje vitalnih funkcij, pomoč in nadzor pri jemanju zdravil, nadzor zdravstvenega stanja, dostava toplega obroka in storitve za ohranjanje gibalne samostojnosti.

Projekt se bo v kombinaciji s pomočjo na domu nadaljeval z izvajanjem storitev tehnikov zdravstvene nege, fizioterapevta, delovne terapevtke in kineziologa. Polovico sredstev bo zagotovila občinska blagajna, drugo polovico pa bodo uporabniki poravnali sami.

A. M.