Posavje je področje s svojimi kulinaričnimi posebnosti, ki so se v osnovi ponekod ohranile še danes. Ena od tradicionalnih bolj znanih jedi je pregreta smetana iz domačega mleka, ki se je uporablja v veliko posavskih jedeh. V posavski kulinariki ne manjka jedi iz krško poljskega prašiča, posebnost je kopun. Pripravljajo se tudi ribe na več načinov ter race, goske in ostale mesne jedi.
V nadaljevanju objavljamo nekaj receptov, iz katerih lahko pripravite bogato kosilo iz tipičnih posavskih jedi.
PUHLA Z OCVIRKI
Sestavine (za 8 oseb):
½ kg moke
sol
3 dag kvasa
1dcl mleka
voda, ocvirki
3 jajca
Pripravimo testo kot kruh iz ½ kg moke. Testo razvaljamo ali z rokami razvlečemo po pekaču. Namažemo ga z mešanico 10 dag stopljenih ocvirkov in 3 jajc. Pečemo 20 minut pri 180°C, da se lepo zapeče
ali PUHLA S SMETANO
Testo lahko namesto ocvirkov namažemo s smetano. Zmešamo 3 jajca, 2 žlici sladkorja in 10 dag pregrete smetane. Spečemo kot puhlo z ocvirki.
GOBOVA JUHA Z AJDOVIMI ŽGANCI
Sestavine (za 4 osebe):
500 g poljubnih gob
4 dag surovega masla
velika žlica moke
1 l vode
sol, kumina, peteršilj, poper
1 jajce
Na žlici masti ali surovega masla prepražimo veliko žlico moke, da bledo zarumeni. Dodamo narezane gobe in jih na kratko pražimo. Zalijemo z 1 l vode, dodamo sol, kumino in prevremo. Zakuhamo 1 stepeno jajce. Dodamo lahko še sesekljan peteršilj in poper.
AJDOVI ŽGANCI
Sestavine (za 5 oseb):
½ kg ajdove moke
2 l vode
sol, žlica ocvirkov
Zavremo 2 l slane vode. Vanjo vsujemo ½ ajdove moke. Maso v kropu obrnemo in jo na sredini prebodemo. Po 12 minutah zopet obrnemo in na lahko še kuhamo 20 minut. Odlijemo nekaj vode. Maso premešamo in po potrebi nazaj zalijemo z vodo. Narežemo z vilicami na kuhalnici. Zabelimo in jed je gotova.
RAČKA Z MLINCI
Sestavine (za 6 oseb):
srednje velika račka
25 dag moke
1 jajce
4 žlice oljčnega olja
½ dcl mleka, sol
žlica drobtin
Raco nasolimo, dodamo olje in počasi pečemo do dve uri z vmesnim polivanjem. Pripravimo sveže mlince: Moko poparimo s slanim vročim mlekom, dodamo olje in stepeno jajce. Zamesimo gosto testo in oblikujemo hlebčke, ki naj počivajo ½ ure. Testo razvaljamo bolj debelo. Sušimo ½ ure na 180°C do svetlo rumene barve. Ohlajene poparimo z vročo vodo in zalijemo z oljem od račke, dodamo drobtine.
PEČENA SVINJSKA KRAČA KRŠKOPOLJCA
Sestavine:
srednje velika krača krškopoljskega prašiča
timijan in zelišča po okusu
sol
poper
svinjska mast
Kožo krače dan pred peko mrežasto zarežemo in natremo z zelišči, soljo in poprom. Premažemo z mastjo in pustimo na hladnem čez noč. Kračo položimo v pekač, zalijemo z vodo in mastjo. Pečemo najmanj eno uro na 180°C, vmes večkrat polijemo z lastnim sokom. Krača je pečena, ko je maščoba stopljena in koža hrustljava.
PEČENI KOPUN
Sestavine:
1 kopun
3 žlice medu
1 limona
olje, kumina, sol, poper
10 dag suhega sadja
Naribano limonino lupino in limonin sok zmešamo z nekaj žlicami olja, soljo, poprom, medom in kumino. Z marinado namažemo kopuna in ga mariniramo najmanj 3 ure. Damo ga v namaščen pekač skupaj s suhim sadjem. Pečemo v pečici okoli 2 uri na 180°C, proti koncu pečenja na 200°C, da se lepo zapeče.
BIZELJSKI AJDOV KOLAČ
PITA S SKUTO IN OREHI
Testo:
40 dag moke
10 dag vaniljevega sladkorja
1 jajce
rumenjak
25 dag masla
limona, sol
Nadev:
½ kg skute
5 žlic sladkorja
5 žlic orehov
2 jajci
1 jajce za premaz
Iz testa naredimo hlebčke, ki naj 1 uro počivajo v hladilniku. Spodnjo prvo plast razvaljamo in pečemo 10 minut. Namažemo z nadevom. Zgoraj damo drugo plast, ki jo mrežasto okrasimo. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem in pečemo 45 minut pri 170 °C.
Vir: visitkrsko.com/okusi-posavja/posavske-jedi/
M. P.