petek, 29 marca, 2024
Doma Uporabno Pripravite tipične posavske jedi

Pripravite tipične posavske jedi

Puhla z ocvirki

Posavje je področje s svojimi kulinaričnimi posebnosti, ki so se v osnovi ponekod ohranile še danes. Ena od tradicionalnih bolj znanih jedi je pregreta smetana iz domačega mleka, ki se je uporablja v veliko posavskih jedeh. V posavski kulinariki ne manjka jedi iz krško poljskega prašiča, posebnost je kopun. Pripravljajo se tudi ribe na več načinov ter race, goske in ostale mesne jedi.

V nadaljevanju objavljamo nekaj receptov, iz katerih lahko pripravite bogato kosilo iz tipičnih posavskih jedi.

PUHLA Z OCVIRKI

Sestavine (za 8 oseb):

½ kg moke
sol
3 dag kvasa
1dcl mleka
voda, ocvirki
3 jajca

Pripravimo testo kot kruh iz ½ kg moke. Testo razvaljamo ali z rokami razvlečemo po pekaču. Namažemo ga z mešanico 10 dag stopljenih ocvirkov in 3 jajc. Pečemo 20 minut pri 180°C, da se lepo zapeče

ali PUHLA S SMETANO

Testo lahko namesto ocvirkov namažemo s smetano. Zmešamo 3 jajca, 2 žlici sladkorja in 10 dag pregrete smetane. Spečemo kot puhlo z ocvirki.

GOBOVA JUHA Z AJDOVIMI ŽGANCI

Sestavine (za 4 osebe):

500 g poljubnih gob
4 dag surovega masla
velika žlica moke
1 l vode
sol, kumina, peteršilj, poper
1 jajce

Na žlici masti ali surovega masla prepražimo veliko žlico moke, da bledo zarumeni. Dodamo narezane gobe in jih na kratko pražimo. Zalijemo z 1 l vode, dodamo sol, kumino in prevremo. Zakuhamo 1 stepeno jajce. Dodamo lahko še sesekljan peteršilj in poper.

AJDOVI ŽGANCI

Sestavine (za 5 oseb):
½ kg ajdove moke
2 l vode
sol, žlica ocvirkov

Zavremo 2 l slane vode. Vanjo vsujemo ½ ajdove moke. Maso v kropu obrnemo in jo na sredini prebodemo. Po 12 minutah zopet obrnemo in na lahko še kuhamo 20 minut. Odlijemo nekaj vode. Maso premešamo in po potrebi nazaj zalijemo z vodo. Narežemo z vilicami na kuhalnici. Zabelimo in jed je gotova.

RAČKA Z MLINCI

Sestavine (za 6 oseb):
srednje velika račka
25 dag moke
1 jajce
4 žlice oljčnega olja
½ dcl mleka, sol
žlica drobtin

Raco nasolimo, dodamo olje in počasi pečemo do dve uri z vmesnim polivanjem. Pripravimo sveže mlince: Moko poparimo s slanim vročim mlekom, dodamo olje in stepeno jajce. Zamesimo gosto testo in oblikujemo hlebčke, ki naj počivajo ½ ure. Testo razvaljamo bolj debelo. Sušimo ½ ure na 180°C do svetlo rumene barve. Ohlajene poparimo z vročo vodo in zalijemo z oljem od račke, dodamo drobtine.

PEČENA SVINJSKA KRAČA KRŠKOPOLJCA

Sestavine:
srednje velika krača krškopoljskega prašiča
timijan in zelišča po okusu
sol
poper
svinjska mast

Kožo krače dan pred peko mrežasto zarežemo in natremo z zelišči, soljo in poprom. Premažemo z mastjo in pustimo na hladnem čez noč. Kračo položimo v pekač, zalijemo z vodo in mastjo. Pečemo najmanj eno uro na 180°C, vmes večkrat polijemo z lastnim sokom. Krača je pečena, ko je maščoba stopljena in koža hrustljava.

PEČENI KOPUN

Sestavine:
1 kopun
3 žlice medu
1 limona
olje, kumina, sol, poper
10 dag suhega sadja

Naribano limonino lupino in limonin sok zmešamo z nekaj žlicami olja, soljo, poprom, medom in kumino. Z marinado namažemo kopuna in ga mariniramo najmanj 3 ure. Damo ga v namaščen pekač skupaj s suhim sadjem. Pečemo v pečici okoli 2 uri na 180°C, proti koncu pečenja na 200°C, da se lepo zapeče.

BIZELJSKI AJDOV KOLAČ

Sestavine:

za testo: 80 dag ajdove moke, do 1,5 l vode;

za nadev: 1,5 do 2 kg skute, 2 do 3 jajca, sol, 10 do 15 dag masla, 2 dcl kisle smetane.

Priprava: Ajdovo moko solimo, poparimo z vrelo vodo, maso ohladimo, dodamo malo masla, umesimo testo ter ga razdelimo na dva ali tri dele.
Testo na tanko razvaljamo in ga namažemo z nadevom (iz skute, jajc, soli, kisle smetane); po nadevu narežemo koščke masla. Nato kolač zvijemo kot zavitek in ga položimo v namaščen ali s peki papirjem obložen pekač ter pečemo dobro uro in pol; 20–30 minut pečemo pri najvišji temperaturi (180°C do 200°C), nato temperaturo zmanjšamo (160°C do 170°C) in tedaj kolač premažemo še s kislo smetano (lahko tudi dvakrat) ter spečemo do konca.

PITA S SKUTO IN OREHI

Testo:
40 dag moke
10 dag vaniljevega sladkorja
1 jajce
rumenjak
25 dag masla
limona, sol

Nadev:
½ kg skute
5 žlic sladkorja
5 žlic orehov
2 jajci
1 jajce za premaz

Iz testa naredimo hlebčke, ki naj 1 uro počivajo v hladilniku. Spodnjo prvo plast razvaljamo in pečemo 10 minut. Namažemo z nadevom. Zgoraj damo drugo plast, ki jo mrežasto okrasimo. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem in pečemo 45 minut pri 170 °C.

Vir: visitkrsko.com/okusi-posavja/posavske-jedi/

M. P.