Primer Facebook umor se seli na višje sodišče

pixabay.com

Zagovornik Aleša Olovca, ki ga je Okrožno sodišče Krško s sostorilcem Martinom Kovačem septembra lani spoznalo za krivega umora na grozljiv način in neupravičeno slikovno snemanje v primeru, znanem kot Facebook umor, Dušan Dornik se je pritožil na sodbo. Razlog za pritožbo je ne strinjanje z višino določene zaporne kazni in s kvalifikacijo kaznivega dejanja umora.

Spomnimo…

Olovec je dobil enotno kazen 21 let in 11 mesecev zapora, Kovač pa 20 let in 11 mesecev. Poleg tega se obema pripor podaljša do nastopa kazni. Tožilka je sicer v zaključnih besedah za vsakega zahtevala po 25 let zapora za grozljiv umor v sostorilstvu ter po eno leto zapora za nedovoljeno snemanje oziroma ustrezno enotno kazen. Sodnica je sodbo obrazložila z besedami: “Umor je bil izvršen brez empatije in na grozovit način!”.

Obramba Olovca je predlagala, da se obtoženega kaznuje le za posebno hudo telesno poškodbo iz malomarnosti, češ da snemanje, ki sta ga prenašala prek Facebooka, ni bilo protipravno.

Obramba Kovača Dušan Medved pa je celo zahtevala oprostilno sodbo, češ da mu niso dokazali, da je storilec očitanih dejanj. Po njegovem mnenju naj bi bil pri omenjenem pretepu glavni Olovec, Kovač pa naj bi mu zgolj sledil. Po izreku sodbe je napovedal pritožbo. Kot je pojasnil medijem, meni, da odločitev sodišča, ni taka, kot bi morala biti. Sojenje bi moralo biti po njegovem mnenju pošteno, izdana sodba pa “poštena, pravična in zakonita”, je še dejal.

Obtožnica je sicer 20-letnega Olovca in 29-letnega Kovača bremenila, da sta v noči iz 12. na 13. februarja lani pri Podbočju surovo pretepla 26-letnika, zaradi česar je ta kasneje umrl, in napad objavila na družbenem omrežju Facebook.

N. N.