Prihodnje tri mesece si lahko iz Ljubljane proti Posavju obetate zastoje

V četrtek je zaradi pripravljalnih del med Ivančno Gorico in Višnjo Goro nastal osemkilometrski zastoj.

Družba za avtoceste v RS (Dars) jutri začenja obnovitvena dela na 6,2 kilometrskem odseku avtoceste med Grosupljem in Višnjo Goro v smeri proti Novemu mestu, zaradi česar je ob koncu tedna in v dopoldanskem času med delovniki v smeri proti Novemu mestu pričakovati zastoje.

Kot so za naš portal povedali na Darsu, bodo dela stala nekaj manj kot 4,4 milijona evrov, trajala pa naj bi 81 dni oziroma do uradnega začetka cestne zimske službe.

V času obnove bo promet na omenjenem odseku povečini urejen po dveh zoženih voznih pasovih v vsako smer vožnje. Pri tem bo zoženi vozni pas v smeri proti Novemu mestu ob koncih tedna, to je od petka od 19. ure do ponedeljka do 13. ure zaprt, prav tako bo zaprt v delovnih dneh med 6. in 13. uro, kar pomeni, da bo promet proti Novem mestu v teh terminih urejen samo po enem pasu, zato je zlasti v času povečanega prometa po navedbah Darsa na tem mestu pričakovati zastoje.

Pripravljalna dela za obnovo omenjenega odseka so sicer stekla sredi tega tedna, zaradi česar je v smeri od Novega mesta proti Ljubljani na odseku od Ivančne Gorice do Višnje Gore v četrtek nastal osemkilometrski zastoj, pot v Ljubljano pa se je podaljšala za uro in pol. Prišlo je tudi do verižnega trčenja več avtomobilov in težjih poškodb udeležencev v trčenju. Na Darsu na vprašanje, ali je smotrno, da z gradbenimi deli začenjajo v času turistične sezone in povzročajo večkilometrske zastoje, niso odgovorili.

Zapisali so le, da so bila obnovitvena dela sprva predvidena za pomlad 2019, vendar se je vse skupaj zavleklo, ker so morali ponoviti razpisni postopek.

Dars pa sicer počasi zaključuje odstranjevanje cestninske postaje na Dobu, kjer so tudi temeljito obnovili vozišče. Trenutno promet na tamkajšnjem območju v obe smeri poteka po dveh zoženih pasovih, kar naj bi po navedbah Darsa trajalo do 28. avgusta, ko bodo dela povsem končana in bo promet spet stekel kot običajno.

M. P.