(Najbolj brano v 2020): Prihaja kar tri milijarde vreden paket protikorona ukrepov

Nova koalicija SDS, NSi, SMC in DeSUS je v petek pozno ponoči dorekla nov paket ukrepov, s katerimi namerava pomagati državljanom in podjetjem pri odpravljanju posledic zaradi novega koronavirusa. Skupaj naj bi vsi ukrepi dosegli kar tri milijarde evrov, kar je tretjino letnega proračuna države, je pred kratkim napovedal predsednik SDS Janez Janša.

Kot je včeraj sporočil Janša, je vlada oblikovala strokovno skupino za pomoč ministrstvom pri oblikovanju prvega zakonskega paketa, katerega prioriteta bo hitra finančna pomoč prebivalstvu za preprečitev in blažitev posledic epidemije. Skupino bo vodil profesor dr. Matej Lahovnik.

Vlada bo po navedbah premierja v ponedeljek sprejela smernice za pripravo novega zakonskega paketa s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu zaradi koronavirusa. Zakonski predlog bo potrdila do petka in ga poslala DZ v sprejem.

Paket med drugim predvideva znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni (predsednika vlade, ministrov, sekretarjev, poslancev, vodij državnih uradov) za 30 za čas trajanja epidemije. Predvideva izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva za čas trajanja epidemije.

Novi vladni predlogi se nanašajo na nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije, kot so zdravstvo, civilna zaščita, varnost in kritična infrastruktura. Po odločitvi predstojnikov bo zanje na voljo od 10- do 200-odstotni dodatek na osnovno plačo.

Delodajalcem bodo priporočili, naj podoben pristop uberejo v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami.

Zakonski paket se bo nanašal tudi na pomoč gospodarstvu. Vlada bo oblikovala predlog za način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje. Določila bo način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije, in določila splošni okvir za povračilo, je napovedala.

Že v četrtek je vlada na dopisni seji odločila, da se za čas trajanja epidemije električna energija zniža za 20 odstotkov.

M. P.

(Objava 22. marec 2020)