Prihaja čas pomladi, z njo pa tudi prve zdravilne rastline

pixabay

Tako. Zima se s svojimi zadnjimi vzdihljaji počasi poslavlja. Prihaja pomlad, ko se bo narava in z njo seveda tudi mi začela prebujati. Prihaja čas, ko bodo pognala tudi prva zdravilna zelišča. Prve zdravilne znanilke pomladi so letos že pognale pred snegom – Trobentice, vendar jih bomo, ko skopni ponovno srečali. Sama jih naberem za domači Jager. Njeno znanstveno ime je Primula vulgaris, uporablja pa se tudi za zdravilne čaje. Čaj iz svežih, poparjenih cvetov trobentice zdravi vse vrste katarjev in spravlja iz telesa zimsko navlako, ki se je nabrala ob neprimerni hrani. Med drugim zasledimo tudi da: nadomešča vitamin C, čisti dihala, lajša kašelj in bronhitis, čisti kri, ledvica, sečila in odvaja seč, krepi živce,…

Trobentica – Primula vulgaris

Osnove nabiranja zdravilnih rastlin

Nabiranje zdravilnih rastlin je opravilo, ki zahteva nekoliko znanja, nekaj izkušenj in seveda obilo ljubezni in veselja. Nekaterim se je res posrečilo, da množično pridelujejo zdravilne rastline, v večini primerov pa je to ljubiteljsko delo in pogosto tudi konjiček posameznikov. Nabiranje zdravilnih zelišč nam ponudi duševni počitek, gibanje v naravi in mira, daleč od mestnega hrupa.

Vendar nabiranje zdravilnih zelišč je hkrati tudi resno in vestno delo. Upoštevati moramo čistočo in rastlinsko higieno. Nabirajmo le tisto kaj poznamo in le toliko kot potrebujemo. Vedno nabiramo le zdrave rastline in jih ne peremo, izjema so korenine. Nikoli ne nabirajmo zdravilnih rastlin ob avtomobilskih cestah, od njih se odmaknimo vsaj 200 m, prav tako ne na umetno gnojenih površinah.

Čas nabiranja zdravilnih rastlin

Pri zdravilnih rastlinah je glavno merilo njihove kakovosti aroma, torej količina eteričnega olja in prisotnost bioaktivnih snovi.

pexels

Nabiramo le ob lepem vremenu, ne ob suši in ne v dežju. V primeru dežja, je potrebno počakati kašna dva sončna dneva, preden se odpravimo nabirati zelišča. Potrebno pa je ujeti tudi dnevni ritem. Za nabiranje cvetov, listov in plodov izberemo čas, ko zemlja »izdihuje« – ta pa traja, dokler sonce ne doseže najvišje točke na nebu. Ko se začne sonce spuščati, se energija seli pod zemljo, zato popoldan in proti večeru izkopavamo korenine.

Tudi mesečina vpliva na kakovost rastline. Zdravilne rastline namreč potrebujejo po dnevi veliko sonca, ponoči pa temo. Svetle noči ob polni luni izčrpavajo rastlino, zato je ne nabiramo v tem času. Ob prvem krajcu se s sokovi polni zel, ob zadnjem krajcu pa korenina.

Sušenje

pinterest

S sušenjem odvzamemo rastlini vodo in preprečimo, da bi se naselile bakterije. Pravilno sušenje je pomembno v kolikor želimo ohraniti zdravilne učinkovine in preprečimo, da bi lahko razvili zajedavci ali kakšne druge žuželke, hkrati pa prprečečimo proces plesnobe in razkrajanja. Za pravilno sušenje je potreben zračen, suh prostor. Nikoli zdravilnih rastlin ne sušimo na soncu. Zelišča sušite v zračnem in suhem prostoru, primerna so podstrešja, vendar pazite, da so slednja čista, kozolci in kakšni drugi prostori, kjer je mogoče narediti prepih.

 

Kako bomo sušili posamezno zelišče je odvisno od njegove velikosti in dejstva, kaj dejansko sušimo. V kolikor sušimo večje dele rastlin, kot je denimo steblo z listi, je smiselno, da jih povežemo v šopke, katere lahko obesimo na tramove, lahko si omislimo tudi lestev na katero obešamo šopke. Pomembno je le, da šopki visijo z vrhovi navzdol. Cvetove, listke in preostale dele rastlin, pa sušimo na pladnjih.

Zakaj nabrati in vzgojiti svoja zelišča in  začimbe?

Danes so čaji, zeliščne mešanice in začimbe praktično dostopne vsakomur in povsod. Tudi njihova cena je nižja kot kadarkoli do sedaj. Vendar je  tudi njihova kakovost sorazmerna s to ugodno ceno. Vzroke za slabšo kakovost začimb je potrebno iskati predvsem v tem, da jih pridelujemo na masovnih plantažah, kjer uporabljamo zaščitna sredstva ter jih strojno pobiramo in obdelujemo.

Več o moči zdravilnih rastlin v prispevku Začimbe, zamolčana resnica.  

N. N.