Pričakovano višino pokojnine si lahko po novem izračunamo sami

(vir: pixabay.com)

Datum upokojitve in pričakovano višino pokojnine si lahko po novem informativno izračunamo sami. To nam omogočata novi elektronski storitvi pokojninskega zavoda, ki ju je ta objavil na svoji spletni strani. Izračun je varen, hiter, dostopen in enostaven, pravijo.

Dostop do storitve je mogoč prek povezave www.zpiz.si/

S splošnim informativnim pokojninskim kalkulatorjem lahko brez registracije v informacijskem sistemu zavoda z ročnim vnosom podatkov izvedemo enostaven postopek za simulacijo informativnega izračuna, kdaj bomo po veljavnem zakonu predvidoma izpolnjevali pogoje za starostno oz. predčasno upokojitev in koliko bo znašala pričakovana pokojnina.

V osebnem informativnem pokojninskem kalkulatorju pa lahko z registracijo v informacijskem sistemu zavoda s kvalificiranim digitalnim potrdilom oziroma s spletno prijavo SI-PASS pridobimo avtomatski informativni izračun, kdaj bomo predvidoma osebno izpolnjevali pogoje za starostno oziroma predčasno upokojitev in kakšna bo pričakovana višina pokojnine na podlagi naših osebnih podatkov v matični evidenci zavarovancev.

Dostop do osebnega pokojninskega kalkulatorja je mogoč z uporabo sistema za varno elektronsko poslovanje Moj eZPIZ, ki je na povezavi www.zpiz.si/cms.

Informacije o obeh elektronskih storitvah lahko pridobimo tudi v publikaciji Spletni pokojninski kalkulator, dostopni v prostorih zavoda in na povezavi: /zgibanka-spletni-pokojninski-kalkulator.

A. M.