Pri Sevnici bodo danes odprli kip Melanie Trump

V Rožnem pri Sevnici bodo danes tudi uradno odprli prvi javni kip Melanie Trump. Projekt, ki je del razstave Ta Eho, je organiziral ameriški umetnik Brad Downey, kip pa je izklesal domačin Aleš Župevc – Maxi. Leseni kip, poimenovan Melania, na bregu reke Save sicer stoji že od marca.

Downey si je namreč ob prvem obisku Slovenije zastavil vprašanje, kam segajo korenine ameriške prve dame Melanie Trump in kako Slovenci spremljajo in zaznamujejo to nesporno zgodovinsko dejstvo. V pomanjkanju javnega odziva in ob omejitvah, povezanih z njenim visokim položajem, je Downey naročil in sponzoriral izdelavo lesene skulpture.

Gre za lesen kip naravne velikosti “v naivni maniri s koreninami v savskem obrežju”, ki, kot so zapisali v Galeriji Vžigalica, “uteleša prvo damo, ki prek hriba v daljavi pozdravlja svoj rodni kraj, Sevnico”.

Kot je znano, je Melania Trump odraščala v Sevnici. Od njenega imenovanja za prvo damo, kar je verjetno najvišji položaj, ki ga je kdaj zasedala Slovenka, so se pojavili različni izdelki, ki so poimenovani po njej. Večina jih je združenih v lokalni blagovni znamki First Lady. Omenjena blagovna znamka med drugim obsega sevniško modro frankinjo, tradicionalno sevniško salamo, pecivo, lepotilne kreme, čokolade posebnih okusov in videza, jabolčne krhlje v čokoladi, zeliščne čaje in drugo. V Sevnici med drugim ponujajo tudi torto Melanija, palačinke Melanija, sladico Melanija in pito Melanija.

M. P.