Preverite podrobna navodila za šole in učence, kako naj poteka pouk 18. maja

(vir: pixabay.com)

Kot vse kaže, se 18. maja v osnovno šolo vračajo učenci od 1. do 3. razreda osnovnih šol, nato pa 25. maja še učenci devetih razredov. Sklep o tem mora sicer dokončno sprejeti še vlada (kar naj bi naredila v sredo ali četrtek), je pa ministrstvo za izobraževanje šolam že poslalo podrobna navodila, kako izvajati pouk in pri tem poskrbeti za varnost učencev.

Razredi za učence prvih treh razredov bodo po navodilih ministrstva razdeljeni na več učnih skupin, pri čemer v posamezni učni skupini ne sme biti več kot 10 učencev, pri učnih skupinah v devetih razredih pa ne več kot 15. V razredu bo morala biti zagotovljena tudi zadostna medosebna razdalja med učenci, in sicer najmanj 1,5 metra.

Navodila določajo, da smejo k pouku le zdravi učenci in učitelji brez znakov akutne okužbe dihal. V šolo bo treba prinesti tudi podpisano izjavo staršev, da otrok v zadnjih 14 dneh ni imel katerega od simptomov covida-19 in da ni bil v stiku z osebo, pri kateri je bila s testom potrjena okužba z novim koronavirusom. Vrnitev v šolo oz. na delovno mesto na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki je pripravljal navodila, odsvetujejo vsem učencem oz. zaposlenim na šoli, ki imajo v družini ali istem gospodinjstvu osebo z zdravstvenimi omejitvami.

V razredu bo treba pred začetkom pouka temeljito prezračiti učilnice, nato pa spet vsako uro. Zlasti učenci prvih treh razredov naj bi imeli čim več pouka na prostem, če bo to dopuščalo vreme. Med odmori učenci učilnic sicer ne bodo zapuščali. V učilnicah bodo pojedli tudi malico. Vsi zaposleni in starejši od 12 let bodo morali nositi zaščitno masko. Zaposleni jih bodo morali nositi ves čas, devetošolci pa zunaj matične učilnice učne skupine. Zaščitno opremo naj bi zagotovila civilna zaščita.

M. P.