Preverite, koliko država po novem ocenjuje vrednost vaše nepremičnine

Brežice

Geodetska uprava je na novem portalu objavila predlog novega modela vrednotenja nepremičnin, ki jih imamo Slovenci. Pogled v podatke pokaže, da so nekatere nepremičnine s strani države ocenjene za od 20 do 50 odstotkov več, kot so bile do zdaj.

Čeprav vlada Marjana Šarca zatrjuje, da vrednotenje ne bo podlaga za novo obdavčitev nepremičnine, v slednje praktično ne verjame nihče.

Ravno tovrsten model množičnega vrednotenja nepremičnin je bil namreč že pred časom podlaga za nepremičninski davek, ki ga je želela uvesti vlada, a ji je načrte prekrižalo ustavno sodišče, ki je menilo, da množično vrednotenje nepremičnin ne more biti podlaga za uvedbo omenjenega davka. Razlog za razveljavitev je bil, da je ustavno sodišče ocenilo, da baza podatkov nepremičnin ni urejena do te mere, da bi lahko služila kot podlaga za odmero davka. Zato država od takrat pospešeno ureja evidence nepremičnin, kar pomeni, da je naslednji korak lahko le vnovičen poskus uvedbe nepremičninskega davka.

Nov model vrednotenja nepremičnin naj bi namesto dejanske rabe upošteval namensko, kar je ocenjeno vrednost nekaterih nepremičnih precej dvignilo, tudi tja do polovice.

Nedokončana enostanovanjska hiša dvojček na obrobju Novega mesta, ki je bila prej na primer ocenjena na 80.000 evrov, je zdaj ocenjena na 123.000 evrov.

Novo vrednotenje nepremičnin je sicer zaenkrat poskusno. Kolko po novem država ocenjuje vašo nepremičnino, pa si lahko ogledate na spletni strani https://www.mvn.e-prostor.gov.si

V mesecu oktobru bo potekala javna razgrnitev novega modela vrednotenja nepremičnin v vseh občinah (v Posavskih ga večinama pripravljajo v prostorih občin), nato pa bo še 15 dni časa za podajo pripomb in predlogov. Pri tem bo mogoče pripombe podati na sam model vrednotenja, medtem ko bo pripombe na vrednost same nepremičnine (recimo da ocenjujete, da je nepremičnina ocenjena previsoko) mogoče podati šele po 1. aprilu 2020.

M. P.