Preverili smo, kako dosledno na meji preverjajo covidno potrdilo

Od sredine julija je ob prehodu meje s Hrvaško obvezno covidno potrdilo, ki dokazuje, da je bil nekdo cepljen, da je prebolel covid-19 ali pa da je bil testiran.

Zato smo preverili, kako dosledno policisti na meji preverjajo omenjene pogoje za prestop meje.

Zapeljali smo se na mejni prehod v Metliki. Ob prehodu meje so hrvaški obmejni policisti najprej preverili naš potni list v schengenskem informacijskem sistemu, nato pa zahtevali tudi potrdilo o izpolnjevanju t. i. PCT pogoja. Ker smo že prej izpolnili tudi spletni obrazec Enter Croatia (najdete ga tukaj), preostalih podrobnejših preverjanj ni bilo.

Nato smo se po hrvaški strani odpeljali na mejni prehod Vinica, kjer so slovenski obmejni policisti poleg potnih listin prav tako zahtevali covidno potrdilo. Tega nam sicer niso skenirali oziroma preverili, ali je tudi dejansko veljavno, ni pa rečeno, da nam ga ne bi, v kolikor bi se obnašali nenavadno.

Nasploh je opaziti, da postopki zaradi omenjenih preverjanj in izdajanja karanten tistim, ki nimajo potrdila o izpolnjevanju PCT pogojev, trajajo dlje kot običajno, kar je dobro upoštevati, ko se podajamo na pot. Mi smo pred mejo za vstop v Slovenijo čakali okoli pol ure, pri čemer je bilo ob prehodu pred nami cca 20 avtomobilov.

A. M.