Premier Janša: Ukrepe sproščanja ne vežemo več na regijsko sproščanje

Predsednik vlade Janez Janša in podpredsednika Matej Tonin in Zdravko Počivalšek na novinarski konferenci o situaciji v zvezi s koronavirusom | Avtor Kabinet predsednika vlade

Vlada je na današnji seji sklenila, da zaradi vse manjših razlik med posameznimi deli države ukrepov ne bo več vezala na regije in da je celotna država od zdaj v rdečem območju.

Tako se prihodnji torek po vsej državi odpirajo šole za otroke prvega triletja in vrtci, je na novinarski konferenci povedal premier Janez Janša.

“Ni več črnih in rdečih regij. Smo v rdečem območju, bližje oranžni kot črni, kar omogoča nekoliko večjo fleksibilnost, kljub bojazni zaradi novih različic virusa, zaradi katerih mnoge države EU zaostrujejo ukrepe, čeprav imajo boljšo epidemiološko sliko,” je pojasnil premier.

Po besedah Janše so se za tak ukrep odločili, ker se je razlika med epidemiološkimi slikami posameznih regij v zadnjem času zelo zmanjšala. Prej so bile razlike tudi ena proti tri ali več, zdaj pa so zelo majhne. Prav tako se je celotna država bolj približala oranžni stopnji kot pa črni.

Vse skupaj po besedah Janše v praksi pomeni, da je vračanje učencev prvega triletja osnovnih šol fizično mogoče “ob pogojih, kakršni so že zdaj veljali za rdeče regije po celotni državi”. “Enaka ureditev bo veljala za predšolsko vzgojo in tudi za vsa tista sproščanja, ki so bila do zdaj pri gospodarski oz. storitveni dejavnosti možna zgolj v rdečih regijah,” je povedal.

Poleg tega se bodo po vsej državi lahko spet odprle knjižnice, muzeji in galerije, prav tako smučišča, je zapisano v sporočilu po seji vlade. Vlada je podaljšala tudi obstoječe omejitve in izjeme pri prodaji in posredovanju blaga in storitev.

Položaj z epidemijo je sicer po opozorilih Janše še vedno resen, saj smo po številu okužb v zadnjem tednu v Evropi še vedno v vrhu. So pa trendi pozitivni, je pristavil. Ob tem je spomnil na dilemo tako v Sloveniji kot v EU zaradi novih, tudi bolj nalezljivih različic koronavirusa, ki se pojavljajo in širijo. “Ena je že odkrita in očitno vpliva na potek epidemije, v zadnjem času zmanjšuje pozitivne trende, ki so bili pred tednom dni morda že bolj izraziti v prognozah,” je dejal Janša.

Premier je danes poudaril, da “si ne želimo najdaljše epidemije v Evropi”. Pomembno se mu zdi, da vlada kljub vsem pritiskom, ki se pojavljajo, ne odstopa od načrta sproščanja, ki ga je sprejela, in da pri načrtu vztraja. “To namreč pripomore k predvidljivosti in jasnosti,” je dejal.

Več z današnje novinarske konference je dostopno tukaj:  GOV.SI

Sklepi z današnje seje vlade so dostopni tukaj: Odločitev 55. redne seje Vlade RS

M. P.