Premaknili urine kazalce in prešli na poletni čas

(vir: arhiv)

Ponoči smo urine kazalce premaknili za eno uro naprej, s čimer smo prešli na poletni čas. Ker se evropske države ne morejo uskladiti glede ukinitve predstavljanja ure, bomo to v skladu z evropsko direktivo do nadaljnjega še prestavljali.

Slovenci smo začeli uro premikati leta 1983.

Poletni čas se vsako leto konča z zadnjo nedeljo v oktobru. Premikanje ure je bilo uvedeno, da bi lahko s kasnejšim prižigom luči bolje izkoristili dnevno svetlobo in tako prihranili energijo. S tem ukrepom naj bi se zmanjšalo število prometnih nesreč in kriminala, pozitivne učinke pa naj bi beležilo tudi gospodarstvo.

Evropski poslanci so že pred leti sprejeli resolucijo, s katero so od Evropske komisije zahtevali, da temeljito preuči učinke premika ure dvakrat letno in pripravi predlog sprememb, če bodo te potrebne.

Sprejemanje nove ureditve pa je zastalo, saj se države niso mogle uskladiti, ali bi se odločile za zimski ali za poletni čas.

Nekatere države v Evropi, med njimi je tudi Ciper, urinih kazalcev ne premikajo. Ciprski Grki prestavljajo kazalce, ciprski Turki pa ne. Prestavljanja urinih kazalcev sicer ne uporabljajo v vseh državah po svetu, pa tudi tam, kjer ga, ure ne prestavljajo nujno na isti dan. Ponekod so poletni čas opustili in ure ne prestavljajo več, ponekod pa ga niso nikoli uporabljali.

M. P.