Prejeli smo: Tudi vseh 90 zaposlenih na Komunali Brežice želimo spregovoriti o odnosih in stanju v podjetju

Zaposleni v Komunali Brežice (vir: Komunala)

Miha Pšeničnik, predsednik sveta delavcev Komunale Brežice, je v imenu vseh 90 zaposlenih na Komunali Brežice poslal sporočilo za javnost, v katerem uvodoma poudarja, da želijo tudi zaposleni spregovoriti o odnosih in stanju v podjetju. Ker menimo, da je obveščenost o resničnih dejstvih pri objavi v javnem mediju RTV Slovenija (ki ga prisilno kot imetniki električnih števcev plačujemo vsi) pravica občanov, ti so upravičeni do točnih podatkov, prejeto sporočilo objavljamo v celoti. 

“Tri dni pred lokalnimi volitvami je bil na Dnevniku RTV Slovenija objavljen prispevek, v katerem bivšemu direktorju Aleksandru Zupančiču očitajo, da je moral odstopiti zaradi slabih odnosov med zaposlenimi v podjetju in da je z njimi slabo ravnal. Očitajo mu tudi, da so ga preiskovali kriminalisti v zvezi z javnimi delavci. Vsi predstavniki zaposlenih smo bili prisotni pri snemanju prispevka, pri katerem smo izražali dejstva, vendar naših izjav niso upoštevali. Zadnje dni se je na nas ponovno obrnilo kar nekaj bivših zaposlenih, da jih kličejo razni ljudje in na vsak način prepričujejo, naj pred kamero povedo kaj slabega o odnosih v podjetju ali karkoli drugega, kar bi podjetju škodovalo. To je krivica in nas zelo boli, saj se naše ljudi, ki pošteno delajo, izkorišča za predvolilna obračunavanja.

Za bivšega direktorja Aleksandra Zupančiča lahko delavci povemo, da je bil strog in načelen direktor, a tudi zelo pošten. Postavil je jasne meje glede delovne discipline, alkohola in naredil red. Vsak zaposleni, ki ni bežal pred delom, si ne bi mogel želeti boljšega direktorja. Podjetje je pod njegovim vodstvom povsem zasluženo prejelo priznanje za najboljšega zaposlovalca v Republiki Sloveniji po kvaliteti odnosov med zaposlenimi, kot tudi priznanje za starejšim najbolj prijazno podjetje. Delavec je v Komunali Brežice vedno bil in je na prvem mestu. Tudi za javne delavce je bilo vedno poskrbljeno. Pri nas je vedno veljalo, da se moramo potruditi, da bodo tudi javni delavci imeli občutek, da so del delovnega procesa, da so vključeni v podjetje in da se bodo lahko dejansko naučili del, ki jih izvaja naše podjetje.

Edini pritiski, ki jih zaposleni v Komunali Brežice občutimo, prihajajo izven podjetja, saj je podjetje zaradi anonimnih prijav imelo samo v enem letu preko 30 inšpekcijskih pregledov. Vsi pregledi so pokazali, da podjetje posluje v skladu z veljavno zakonodajo. Ob tem so »neznanci« zoper podjetje poslali tudi nekaj lažnih in neutemeljenih anonimnih kazenskih ovadb. S tem prijavitelji seveda ustvarjajo pritisk na zaposlene in nam poskušajo uničiti dobro in pozitivno vzdušje, ki še zlasti odlikuje naše podjetje. Tako nam poskušajo uničiti dobro ime, saj smo v strokovni javnosti prepoznani kot eno najboljših komunalnih podjetij pri nas, na kar smo zaposleni zelo ponosni.”

C. R.