Predstavnica Inštituta 8. marec v predreferendumski oddaji lagala

Na RTV Slovenija je sinoči potekala oddaja pred referendumom o zakonu o RTVS. Med drugim se je v oddaji razvila razprava o tem, ali so civilne organizacije, ki so se vključile v kampanjo, politično opredeljene. Kristina Krajnc z Inštituta 8. marec je slednje zanikala, pri tem pa se je gladko zlagala.

 

Kranjčeva je namreč v oddaji zatrjevala, da se je Inštitut 8. marec v kampanjo vključil, ker mu to omogoča zakon, pri tem pa tudi trdila, da niso naklonjeni nobeni politični stranki. Temu je oporekal predstavnik Združenja novinarjev in publicistov Tino Mamić, ki je Krajnčevo vprašal, ali lahko pove, katero stranko je inštitut podprl pred volitvami. Kranjčeva mu je odgovorila, da niso podprli nobene stranke, kar pa ne drži.

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač se je namreč 20. aprila letos, tik pred državnozborskimi volitvami, srečala s predsednikom takratne LMŠ Marjanom Šarcem in mu izrekla javno podporo, o čemer je poročalo več medijev. Med drugim je dejala, da se je LMŠ odločila podpreti, ker LMŠ po javnomnenjskih raziskavah ne kaže posebej dobro, si pa želi, da bi dobila dovolj glasov za prestop parlamentarnega praga.

Srečanje, na katerem je Kovačeva javno podprla Šarca.

Dan pozneje je Kovačeva podprla še stranko SAB, kar je na Twitterju objavila tudi predsednica SAB Alenka Bratušek. “Veseli smo, da imamo podporo civilne družbe, in skupaj bomo delali, da bomo Slovenijo po 24. aprilu vrnili na pravo pot! #NikaKovač”, je zapisala pod skupno sliko s Kovačevo. Kovačeva je bila sicer nekoč tudi aktivna članica Levice.

A. M.