Predsednica SD Fajonova z nacističnim pozdravom?

Tanja Fajon

Na družbenih omrežjih je te dni zaokrožila slika predsednice SD Tanje Fajon, iz katere bi bilo lahko na prvi pogled sklepati, da je svoje privržence pozdravila z znanim nacističnim pozdravom.

 

Fotografija je sprožila oster odziv nekaterih uporabnikov družbenih omrežij. Spraševali so se, ali stranka simpatizira z nacističnim režimom, posebej glede na to, da je SD neposredna naslednica nekdanje Komunistične partije Slovenije. Ob tem so opozorili na simpatiziranje SD z nekdanjim totalitarnim režimom in na pakt zunanjih ministrov nacistične Nemčije in Sovjetske zveze, imenovan tudi pakt Hitler-Stalin, s katerim sta nacistična Nemčija in komunistična Sovjetska zveza pred drugo svetovno vojno (23. avgusta 1939 v Moskvi) sklenile pakt o nenapadanju in razkosanju Poljske. Šlo je torej za kolaboracijo predvojnih komunistov, ki so pozneje prevzeli tudi vodenje OF v Jugoslaviji, z nacisti.

Nekateri uporabniki so tudi opozorili na dogodek, ko se je vodstvo SD s Fajonovo na čelu še nedolgo tega v Ljubljani priklonilo Borisu Kidriču, vodji VOS, ki je po mnenju zgodovinarjev najodgovornejša za poboje številnih Slovencev med in po drugi svetovni vojni.

Vodstvo SD se je priklonilo Kidriču.

Odziv SD na sliko še čakamo.

A. M.