Predsednica Pirc Musarjeva včeraj na obisku v krškem Evrosadu

FOTO: Daniel Novaković (STA)

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je v sklopu priprav na Predsedničin forum »Trajnostne preobrazbe prehranskih sistemov in doseganja prehranske suverenosti«, ki bo oktobra letos, obiskala Evrosad, vodilno slovensko podjetje na področju pridelave sadja. Obisk je bil namenjen podrobnejši seznanitvi s predlogi za povišanje stopnje samooskrbnosti s sadjem in učinkovitimi preventivnimi ukrepi, ki ščitijo pridelke pred ekstremnimi vremenskimi pojavi, kot so suša, pozeba in toča.

Podjetje Evrosad predstavlja skoraj tretjino slovenske sadjarske proizvodnje, uživa zaupanje med ljudmi in ugled v tujini, kjer je doslej že izvažalo v več kot trideset držav. Predsednica republike si je v spremstvu direktorja Boštjana Kozoleta, zaposlenih, župana Mestne občine Krško Janeza Kerina in direktorice Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS dr. Tatjane Zagorc ogledala nasade jabolk, breskev, sliv in hrušk. Ob tej priložnosti so ji zaposleni predstavili način namakanja sadovnjakov s pomočjo črpališča iz reke Save, predsednica Pirc Musar pa se je seznanila tudi s sistemom zaščite pred ekstremnimi vremenskimi pojavi ter si ogledala Evrosadovo tržnico, kjer se je srečala z mladimi lokalnimi pridelovalci sadja, ki sodelujejo s podjetjem.

»Evrosad je zgodba o uspehu. Zelo je pomembno, da tovrstne zgodbe o uspehu prepoznamo in se od njih učimo,« je v izjavi za predstavnice in predstavnike medijev po obisku dejala predsednica republike in poudarila, da je bil namen obiska prisluhniti predstavnikom uspešnega slovenskega podjetja, ki si želijo prispevati k spremembam na bolje: k boljši samooskrbnosti s sadjem in k trajnostnim preobrazbam prehranskih verig v Sloveniji, pa tudi k učinkovitemu preprečevanju posledic ekstremnih vremenskih pojavov, kot so suše, pozebe in toča. Prepričana je, da smo lahko na področju samooskrbe še boljši in uspešnejši, saj bi to pomenilo tudi večjo prehransko suverenost in nižjo stopnjo odvisnosti od uvoza pridelkov, ki so pogosto manj kakovostni od domačih.

»Sožitje in komplementarnost uspešnega slovenskega gospodarstva s trajnostnim razvojem in ohranjanjem okolja je ena od ključnih prioritet mojega mandata. Zato v oktobru s sodelavci pripravljamo Predsedničin forum, na katerem bomo razpravljali o ekonomskih, okoljskih in socialnih vidikih trajnostne preobrazbe prehranskih sistemov in doseganja prehranske suverenosti,« je napovedala predsednica republike in se zahvalila direktorju Boštjanu Kozoletu, da je sprejel njeno vabilo k sodelovanju.

Predsednica Pirc Musar se je v izjavi odzvala tudi na nedavna neurja s točo in se še enkrat zahvalila vsem, ki pomagajo pri odpravi posledic. Ekstremni vremenski pojavi, kot so suša, pozeba in toča, imajo visok vpliv na količino pridelanega sadja in posledično tudi stopnjo samooskrbe, zato je poleg solidarnosti in medsebojne pomoči izjemno pomembno spodbujati dobre prakse in deliti znanje na področju preventivnega delovanja in sistemov zaščite. Med njimi so protitočne mreže, oroševanje in namakanje. Tudi na tem področju ima podjetje Evrosad izpostavljeno dobro prakso in konkretne predloge za izboljšave, predvsem na področju debirokratizacije in poenostavitve postopkov po vzoru iz tujine, npr. iz Južne Tirolske. »Verjamem, da se od njih vsi lahko nekaj naučimo in takšna prizadevanja močno podpiram,« je vtise po obisku strnila predsednica Pirc Musar.

Vir: Predsednica Republike Slovenije