Predlog Hrvaške o začasnem dvojnem nadzoru prometa na Obrežju

Fotografija je simbolična (vir: pixabay.com)

Hrvaška policija je slovenskim kolegom podala predlog o ukinitvi skupnega mejnega nadzora na Obrežju in med poletjem uvedbo tega na mejnem prehodu Bregana. S predlogom se želijo izogniti prevelikim zastojem na mejnem prehodu v času poletne sezone.

Verjetno se še vsi spomnimo čakalnih dob na mejnem prehodu Obrežje v času velikonočnih praznikov, ki so nastale zaradi uredbe EU o sistematičnem nadzoru meje. Tudi v Posavju smo občutili posledice te uredbe, saj so imeli domačini, ki dnevno ali občasno potujejo na Hrvaško, velike težave pri migracijah.

Na slovenskem notranjem ministrstvu so potrdili, da so v torek prejeli omenjeni predlog hrvaškega notranjega ministrstva, ki ga morajo na ministrstvu in policiji še temeljito preučiti ter se s predstavniki Hrvaške pogovoriti o morebitnih odprtih vprašanjih. V predlogu je naveden tudi predlog za selitev hrvaških varnostnih organov v svoje prostore na mejnem prehodu Obrežje v času turistične sezone. Dogovor o skupnem nadzoru je bil sklenjen med Slovenijo in Hrvaško leta 2014, zaradi krajših čakalnih dob.

Kot so komentirali v hrvaški policiji, sami niso nikoli operativno uveljavljali takšnih kontrol zaradi omejitev, ki jih določa zakon o schengenskih mejah. Izpostavili so tudi problematiko konstrukcije nadzornih hišk, ki so prekratke in je zaradi tega onemogočeno ustavljanje in opravljanje nadzora dveh vozil hkrati.

Robert Kopal je v Zagrebu izjavil, da po umiku hrvaških policistov na Bregano ne pričakujejo večjih zastojev kot doslej. Povedal je tudi, da se skušajo o predlogu dogovoriti s slovensko stranjo, in pričakuje, da bo predlog uveljavljen najpozneje v mesecu dni.

M. B.