Pred volivci odločitev o novi sestavi DZ

(vir: arhiv)

Volivci bodo danes na državnozborskih volitvah izbirali novo sestavo državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat. Na voliščih po vsej državi bo med 7. in 19. uro glas za svojega kandidata lahko oddalo nekaj manj kot 1,7 milijona volilnih upravičencev.

Do zaprtja volišč velja volilni molk, vendar le za organizatorje in kandidate.

Več o volilnem molku lahko preberete na povezavi: Kdaj ne kršim volilnega molka

Volilni upravičenci, ki jih je na tokratnih volitvah 1.695.766, bodo lahko izbirali med 1476 kandidati za 90 poslanskih mest. Na letošnjih parlamentarnih volitvah nastopa 20 kandidatnih list, od tega 19 v vseh osmih volilnih enotah.

Na voliščih se morajo volivci izkazati z veljavnim osebnim dokumentom in se podpisati v volilni imenik. Prejeli bodo glasovnico z navodilom, da se glasuje samo za enega kandidata oz. kandidatko, in sicer tako, da se obkroži zaporedna številka ob imenu liste, ki je pred imenom kandidata.

Analitiki menijo, da bo končni izid v veliki meri odvisen od volilne udeležbe. Na predčasnih volitvah je bila visoka. Prvi okvirni rezultati, ki pa še ne bodo dokončni, bodo znani ob 19. uri, ko bodo objavili izide vzporednih volitev.

M. P.