Pred nedeljskim referendumom

Referendum, glasovanje (slika je simbolična)

V nedeljo bomo volivci in volivke odločali o usodi zakona o drugem tiru, po katerem želijo zgraditi 27 kilometrov železniške proge na relaciji Divača – Koper. Zaradi neznane cene, kjer vladni predstavniki govorijo vse od 800 do 1.800 milijonov evrov, se je proge že prijelo ime zlati tir.

V času od sprejema zakona do zdaj so se kresala številna mnenja. Zakon so poskušali z vetom ustaviti že državni svetniki, pa ga je nato vladajoča koalicija spet potrdila. Potem je prišlo do zbiranja 40.000 podpisov za referendum, pobudniki so bili v civilni iniciativi Davkoplačevalci se ne damo. Zdaj smo pred referendumom.

Proti mora glasovati okoli 340.000 volivcev in volivk

V nedeljo pa bo ključna predvsem udeležba, poleg glasovanja seveda. Proti zakonu mora glasovati več volivcev kot za zakon, hkrati pa mora proti zakonu glasovati najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev v državi. Proti jih mora biti torej okoli 340.000, da bi referendum uspel. S tem bi morala vlada pripraviti novi zakon, ki pa bo moral temeljiti na drugačnih predpostavkah: projekt ne bo smel biti zastarel, kot je zdaj, ko je star 20 let, predvsem pa mora biti jasna finančna konstrukcija, koliko nas bo to stalo in kdo bo vse to plačal. Tega namreč zdaj ni.

M. N.