Prebolevniki covida-19 imajo v krvi morda edinstveno zdravilo

Zavod RS za transfuzijsko medicino vabi k sodelovanju vse, ki so preboleli covid-19, da bi pomagali pri zdravljenju bolnikov s covidom-19 v prihodnje.

V zavodu navajajo, da je na podlagi dosedanjih izkušenj zdravljenja drugih koronavirusnih okužb (SARS, MERS) prebolevniška plazma možno in učinkovito zdravilo tudi za covid-19, saj skrajšuje čas hospitalizacije in zmanjšuje umrljivost.

Zato je tudi v Sloveniji pomembno, da se omogoči zdravljenje bolnikov s hiperimunsko prebolevniško plazmo covid-19 (v nadaljevanju HCP).

To zdravilo pa lahko pridobijo samo z darovanjem plazme/krvi, ki vsebuje specifična protitelesa in jo imajo osebe, ki so že prebolele covid-19.

Zbiranje plazme/krvi je za transfuzijsko službo reden in utečen postopek, priprava krvnega pripravka pa standardna storitev. Program zbiranja HCP se bo izvajal v skladu z vsemi načeli in postopki, ki veljajo pri krvodajalcih. Pri HCP pa so potrebne le dodatne preiskave, ki bodo določile vsebnosti protiteles SARS CoV-2 in omogočile spremljanje prebolevnosti ter njihovo analizo (nevtralizacijski in serološki test).

V zavodu navajajo, da bo HCP plazma uporabljena za zdravljenje bolnikov s covidom-19 ali za nadaljnje raziskave, povezane s to boleznijo. V primeru, da protiteles SARS CoV-2 s testi ne bodo potrdili, bo plazma uporabljena za druge bolnike.

Kdor je pripravljen sodelovati in darovati krvno plazmo, to lahko sporoči na e-naslov: [email protected]

– ali pokliče na telefonsko številko 030 485 510, vsak delovnik od 8. do 13. ure.                

M. P.