Prava kamilica – žareči otrok svetlobe, ki predstavlja veselje do življenja

Kamilica (pixabay.com)

Kamilica (Matricarica chamomilla) izvira iz jugovzhodne Evrope in severne Azije. Raste na vlažnih travnikih, ob poteh in med poljščinami. Nabiranje kamilice je priporočljivo le ob suhem in sončnem vremenu, od maja do avgusta, saj takrat vsebuje največ eteričnega olja.

Arhiv Moje Posavje

Prava kamilica je najbolj poznana zdravilna rastlina za zdravje naših vsakdanjih tegob – od bolečine v želodcu do razpokane kože, od prehlada do vnetja podnohta. Za zdravilne učinke rastline je odgovorno njeno eterično olje azulen, ki uničuje bakterije in viruse. V želodcu in črevesju zdravi vnetja in prepričuje želodčne razjede.

Že leta 1570 je slovit zeliščar Hieronymus Bock zapisal, da je najboljši zdravnik povsem preprosta kamilica in da človek nima boljšega zdravila, kot je ta cvetlica, ki jo lahko uporabljamo skoraj pri vsaki bolezni. Uporaba v zdravilstvu je tudi dandanes mnogostranska.

Nahajališče

Kamilica rada raste med žitom in na krompiriščih, repiščih ter tudi na deteljiščih. Kamilica z njiv je najbolj zdravilna, saj ima največ kamiličnega olja. Če se na njivah uporabljajo kemične snovi, je tam za zauživanje ne smemo nabirati!

Zdravilni deli rastline

Nabiramo samo cvetne koške. Cvetni popki, nežni listki in zgornji mehki deli stebla imajo prav tako zdravilne snovi in jih lahko uporabljamo.

Nabiramo jih le v sončnih dneh, saj imajo ob vlažnem in meglenem vremenu manj olja. Sušimo jih v senci, razgrnjene v tanki plasti. Posušenih kamilic se čim manj dotikajmo, ker rade razpadejo.

Kamilica je žareči otrok svetlobe in predstavlja veselje do življenja ter neomadeževano srce. Vsestranska rastlina pomaga povsod, kjer pride do razdraženosti in ko je kje česa preveč. Topli cvetovi učinkovito blažijo bolečino in krče, deluje varovalno in zdravilno.

Zdravilnost

Verjetno je kamilica poleg bezga najbolj poznana in priljubljena ljudska zel, je pa tudi znanstveno najbolj raziskana in preizkušena.

pixabay.com

Tople obkladek s kamiličnim čajem in kopeli priporočajo pri vseh ranah, kjer se pokažejo vnetja ali drugačni bolezenski znaki na koži – otekline, tvori, čiri ali zanohtnica.

Kamilica je nepogrešljiva pri katerikoli bolezni želodca ali črevesja; tako pri želodčnih krčih, vnetju debelega/tankega črevesja, driski, vnetju želodčne sluznice, napenjanju in odpravljanju plinov. Nepogrešljiva je tudi pri težavah z ledvicami, jetrih in žolčniku, kjer je priporočljiva tudi uporaba toplih vlažnih obkladkov.

pixabay.com

Kamilični čaj

Uživanje kamiličnega čaja redno, po požirkih, ne učinkuje samo blažilno, ampak tudi zdravilno. Čaj lahko pijemo neomejeno, saj pogosta uporaba ni škodljiva.

Kamilic ne smemo prekuhavati, ker s tem uničimo njihovo zdravilno moč. Uživamo poparek iz ene do dveh čajnih zdrobljenih posušenih cvetov na skodelico.

Še tak hud zobobol poneha za nekaj časa, če držimo v ustih topel kamilični čaj.

Kopel

Za kamilično zdravilno kopel je značilno, da odpravlja bolečine in krče, ter je poživljajoča in krepilna obenem. Priprava: približno ½ kg kamilic zapremo v 5 litrov vode, pustimo pokrito stati 10 minut in nato precejen zavrelek dolijemo kopeli. Podobno, le da uporabimo manj kamilic, pripravimo sedežno kopel, ki se izvrstno obnese pri bolečinah v mehurju, pri vnetju nožnice in pri krčih v maternici.

Dišeče zelišče za matere

Včasih je veljala za »zelišče za matere«, pomagala naj bi jim pri nosečnosti in porodu, v poporodni dobi, pri dojenčkovih in otroških boleznih. Že njeno ime izda povezavo z materjo, saj izraz Matricarica v latinščini pomeni mater, kar pomeni mati.

Arhiv Moje posavje

Njena zdravilna moč, ki blaži bolečine in pomirja, premaga hude krče z omedlevico, s katerimi se spopadajo nosečnice in majhni otroci. Zaradi teh lastnosti se kamilica odlično obnese pri vseh živčnih pojavih, razdražljivosti, preobčutljivosti, duševni zdelanosti in preutrujenosti.

Kamilica v kozmetiki

Kamilična para za obraz in dlani, ki čisti ogrce in mozolje: vodo zavremo in počakamo, da se nekoliko ohladi. Z njo prilijemo eno pest kamiličnih cvetov in pustimo stati 10 minut. Glavo pokrijemo z brisačo (kot pri inhalaciji, ko smo prehlajeni), se nagnemo nad posodo in se prepustimo pomirjajoči pari. Obraz na koncu speremo z mrzlo vodo, ki stisne pore.

Za sijoče oči: Potopite vatno blazinico v kamilični čaj, iztisnite odvečno količino čaja in ju za 10 minut položite na oči. Utrujene oči bodo ponovno zaživele, morebitna zabuhlost bo upadla.

N. G.