Pozor! Sporočila SMS za nakup vinjete s popustom so lažna!

Na spletnih omrežjih se je v minulih dneh pojavilo oglasno sporočilo Hallo Kupona za nakup vinjete s polovičnim popustom, ki ga je prejelo tudi več imetnikov mobilnih telefonov. Pri tej ponudbi gre za prevaro in uporabnikom odsvetujemo, da na ta način poskušajo priti do vinjete.

Na večje število slovenskih mobilnih tel. številk je bilo poslano oglasno SMS sporočilo za nakup vinjete s popustom:

Sporočilo je pošiljala domena hallokupon.si, ki je navedla spletno stran in telefonsko številko. Ta je plačljiva oz. premijska številka, a ker so pred njo zapisali slovensko klicno številko +386, to ni takoj razvidno. Tako je klic na to številko precej dražji od klica na navadne telefonske številke.

Nepozorni klicatelj na minuto trajanja vzpostavljene telefonske linije po navedbah iz oglasnega sporočila plača 2,19 evra na minuto. Na njej pa se javi odzivnik, da so vsi operaterji zasedeni. S tem so nekateri za klic plačali tudi do 100 evrov, izhaja iz sporočila, objavljenega na spletni strani Varni na internetu.

»Povezava vodi na spletno stran, preko katere naj bi bil možen nakup nekaterih izdelkov, med drugim tudi vinjete s 50% popustom. Navedena je zgolj tel. št., ki pa spada med premijske številke(skupina 090), na katere je klic precej dražji od klica na navadne tel. številke.« Za navedeno spletno stran na spletni strani Varni na internetu opozarjajo, da: » Na spletni strani ni navedenih nobenih kontaktnih podatkov, kdo stoji za spletno stranjo, ni navedenih pogojev poslovanja, kontaktni obrazec ne deluje. Navedeno je zgolj “Copyright © 2016 Hallo Group Ltd. “, kar pa je lahko povsem izmišljen podatek. Uporabniki, ki so klicali na navedeno tel. št. so sporočili, da se po vzpostavitvi povezave javi odzivnik, da so vsi operaterji zasedeni, nato pa na klic tudi po več minutah čakanja nihče ni odgovoril, s čemer so utrpeli kar nekaj škode.«

M. B.