Pozor pred novim primerom lažnih elektronskih sporočil

Lažno sporočilo.

“Ste prejeli sporočilo v imenu Gorenjske banke? Pozor: ne klikajte, gre za phishing, ukradli vam bodo podatke o kreditni kartici. Če ste podatke slučajno vpisali, pa se nemudoma obrnite na banko,” so danes prek spletnega družbenega omrežja Twitter sporočili iz centra SI-CERT.

Cilj je od uporabnika pridobiti podatke o njegovi kreditni kartici. Gre za sporočila, ki poskušajo prejemnika pretentati, da jih je poslala Gorenjska banka.

Takšna sporočila so na svoje e-naslove prejeli številni. Bodite pozorni, ne odgovarjajte.

Pri phishingu oziroma t. i. ribarjenju gre za prevare, v katerih napadalci postavijo zelo prepričljive lažne kopije spletnih storitev in nato na različne načine nanje preusmerijo žrtve s ciljem kraje njihovih gesel.

Iz Gorenjske banke so dodatno sporočili, da podatkov o imetnikih plačilnih kartic nikoli ne pridobivajo prek spleta. Pozvali so vse, ki so prejeli takšno e-pošto, naj ne vpisujejo nobenih podatkov.

Če so podatke vpisali, pa obstaja sum, da je prišlo do zlorabe, zaradi česar je treba kartico takoj blokirati s klicem v klicni center Activa – na številko 05 666 12 56.

M. P.