Pouk od 5. razreda naprej od ponedeljka na daljavo, boni podaljšani v 2021

Janez Janša ob predstavitvi ukrepov.

Zaradi naglega širjenja okužb je vlada sinoči pričakovano sprejela nove ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Med drugim se bodo od ponedeljka naprej učenci od 5. razreda in srednješolci šolali na daljavo, prepovedano pa tudi prehajanje med sedmimi najbolj problematičnimi regijami.

Za sedem regij je vlada s petkom začasno prepovedala prireditve in zbiranje več kot 10 oseb in omejila prehajanje med njimi. Pri prehajanju prehajanje bodo veljale enake izjeme kot spomladi za prehod občinskih meja. Služba bo izjema, prav tako nujne storitve, ki so potrebne za normalno življenje.

Za sedem regij bo tudi veljala omejitev nekaterih športov, obvezna bo uporaba mask na prostem. Gre za Osrednjeslovensko regijo, Gorenjsko, Koroško, Zasavje, Posavje, Savinjsko regijo in Jugovzhodno Slovenijo. Kot je na novinarski konferenci pojasnil premier Janez Janša se namreč trenutno omenjenih sedem od 12 statističnih regij po številu okužb glede na 14-dnevno pojavnostjo uvršča na rdeči seznam, preostalih pet regij pa se uvrša na rumeni seznam.

Glede šol bo v tednu, ko bodo krompirjeve počitnice, vlada ocenila, ali je potrebno te ukrepe učenja na daljavo podaljšati, postopoma sprostiti ali dodatno zaostriti, odvisno od takratne situacije. “Računamo, da bo ta 14-dnevni odmor omogočil, da se situacija stabilizira ali vsaj da se trendi delno obrnejo navzdol,” je dejal premier.

Povedal je še, da bodo veljavnost turističnih bonov predvidoma podaljšali v prihodnje leto.

Zakaj je posavska regija na rdečem seznamu?

V šestih posavskih občinah je bilo v zadnjih 14 dneh potrjenih 138 novih okužb, od tega 106 v zadnjem tednu. V regiji prebiva dobrih 75 tisoč prebivalcev. Merilo za uvrstitev na rdeči seznam pa je bilo 140 okužb na 100 tisoč prebivalcev.

Število okužb v Posavju izrazito narašča, imamo tudi žarišče, to je Trubarjev dom upokojencev v Loki pri Zidanem mostu. V karanteni je tudi več razredov osnovnih šol.

Vlada bo ob pomoči strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje o novih ukrepih predvidoma odločala spet čez 14 dni. Če se bo število okužb zmanjšalo, bo lahko drugače. In obratno. Na nas je, da širjenje virusa omejimo in upoštevamo ukrepe.

M. P.