Potrjenih 21 okužb z novim koronavirusom

(vir: UKC Ljubljana)

V Sloveniji so včeraj potrdili 21 okužb z novim koronavirusom. Opravili so 1198 testiranj. V bolnišnicah je 9 oseb (ena več kot dan pred tem), na intenzivni negi ni nobenega, smrti tudi ni bilo.

Nove okužbe so včeraj potrdili pri osebah s stalnim prebivališčem v občinah: Ljubljana (5), Koper (1), Ravne na Koroškem (5), Pivka (1), Dravograd (4), Moravče (1), Cerknica (1), Mengeš (1), Oplotnica (1) in Ruše (1).

Za osebe v Posavju včeraj ni bilo potrjenih novih okužb. Okužba v Sevnici, kjer je okuženi moški v času po testiranju za novi koronavirus obiskal fitnes pri sevniškem bazenu, nato pa izvedel za pozitiven test, tako ostaja edina, kar pa ne pomeni, da bo pri tem tudi ostalo. Prav za tega obiskovalca fitnesa poročajo, da je omenjal, da nima voha, kar je tudi simptom, kot boste videli v nadaljevanju.

Največ okužb so včeraj potrdili v Ljubljani in na Koroškem. Okužbo so tako potrdili tudi pri odrasli osebi v Vrtcu Otona Župančiča v Oplotnici. Iz UKC in Zdravstvenega doma Maribor ne poročajo o novih primerih.

Trenutno je 122 aktivnih primerov, skupno število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom je v Sloveniji naraslo na 1634. Po podatkih vlade je bilo doslej skupno opravljenih 102.927 testiranj.

Infektologinja prof. dr. Bojana Beović je za medije povedala: “Velik del okužb še vedno prihaja od drugod, čeprav imamo tudi širjenje v Sloveniji iz neprepoznanih virov.” Prav neprepoznani viri pa najbolj skrb vzbujajoči. “To pomeni, da pravzaprav na vsakem koraku lahko pride do okužbe,” je opozorila.

Dr. Bojana Beović je pojasnila tudi simptome okužbe z novim koronavirusom. Ti so:

V začetku se simptomi kažejo kot prehladno obolenje, lahko so bolečine v mišicah in driska. Zelo značilen simptom je izguba voha, kar okužbo s koronavirusom ločuje od drugih okužb dihal. Po kakem tednu od okužbe pa se pri nekaterih bolnikih virus preseli v pljuča, razvije se pljučnica, oseba težko diha.

M. P.