Potrgali 500 trt grajske modre frankinje

Na sevniškem gradu je bilo minuli konec tedna nadvse veselo in slovesno. Ob prisotnosti zanimivih gostov in množice obiskovalcev so potrgali 500 trt modre frankinje iz grajskega vinograda. Odprli so tudi na novo urejeno klet modre frankinje v spodnjih prostorih grajske vile nad vinogradom.

Številnim grajskim botrom, podpornikom in obiskovalcem, ki so se zbrali na trgatvi, so ob prihodu ponudili Sevniški krožnik, tipično sevniško jed, pripravljeno iz sevniških sezonskih lokalnih sestavin. V kulturnem programu se jim je predstavil tudi 13-letni harmonikar Jakob Štigl z Razborja, ki je v letošnjem letu postal absolutni zmagovalec Avsenikovega mednarodnega tekmovanja in je na državnem tekmovanju za zlato harmoniko Ljubečne prejel zlato priznanje in plaketo Stanka Avgusta za najboljši venček ljudskih.

Sledila je trgatev grozdja s cepiča lentske trte (žametne črnine), ki so jo opravili direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek, podžupan Občine Sevnica Janez Kukec in predsednik KS Studenec Janoš Janc.

Sledil je težko pričakovan dogodek, slavnostno odprtje novo urejene kleti modre frankinje v spodnjih prostorih grajske vile nad vinogradom. Še pred prerezom traku je zbrane s prihodom iz kleti presenetil njegova visokost, baron Moscon, ki si je – kot nekdanji lastnik gradu – vzel pravico in se hudomušno zaprl v klet še pred uradnim odprtjem.

Po ogledu nove kleti pa je sledil še vrhunec dneva, ko so grajski botri odpravili v grajski vinograd in obrali zdravo grozdje z grajskih trt modre frankinje. Po dobro opravljenem delu se je prešerno vzdušje nadaljevalo ob pogostitvi z lokalno značilnimi dobrotami in vini na grajski terasi nad vinogradom.

Klet modre frankinje je sicer promocijsko-degustacijski prostor, namenjen predstavitvi in promociji modre frankinje kot najbolj kakovostne rdeče vinske sorte v vinorodni deželi Posavje.

M. A.