Potres v Petrinji pod vprašaj postavil načrtovano odlagališče jedrskih odpadkov

Potres, ki je prejšnji teden stresel območje Petrinje, je odprl tudi vprašanje gradnje odlagališča jedrskih odpadkov v nekdanji vojašnici Čerkezovac na Trgovski gori ob meji z BiH, kamor namerava Hrvaška odlagati tudi jedrske odpadke iz Nuklearne elektrarne Krško (NEK).

Žarišče potresa je bilo namreč 40 kilometrov od Čerkezovca, kjer nameravajo hrvaške oblasti zgraditi odlagališče. To naj bi bilo postavljeno do leta 2024.

Hrvaške Novosti pa so včeraj povzele izjave okoljevarstvenikov iz Hrvaške in BiH, ki menijo, da je potres razkril veliko slabosti načrtovane lokacije, na katere so različni strokovnjaki opozarjali že pred leti. Zato okoljevarstveniki od hrvaške vlade in parlamenta zahtevajo, naj nemudoma ustavi vse postopke za izgradnjo odlagališča.

V Čerkezovcu nameravajo poleg jedrskih odpadkov iz NEK skladiščiti tudi hrvaške jedrske odpadke industrije. Zmogljivost naj bi bila okoli 3000 kubičnih metrov odpadkov. Za lastno odlagališče so se odločili, ko dogovora s Slovenijo v okviru meddržavne komisije za NEK o skupnem skladiščenju nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov v slovenskem odlagališču v Vrbini ni bilo.

M. P.