Potrebujemo konkretno podporo kmetom, ne pa novih bremen

Foto: STA

Evropski parlament je potrdil zakonodajo o obnovi narave, ki predvideva, da bodo članice do leta 2030 morale sprejeti ukrepe za rehabilitacijo vsaj 30 odstotkov habitatov, ki trenutno niso v dobrem stanju. Za uredbo je glasovalo 329 evropskih poslancev, 275 jih je bilo proti, 24 se jih je glasovanja vzdržalo.

»V Evropski ljudski stranki (EPP) smo se odločili, da tudi spremenjeni predlog Uredbe ne podpremo, ker obstaja bojazen, da bodo številne države članice zakon izkoristile za uvedbo dodatne birokracije ter daljnosežnih obveznosti spremljanja in poročanja za kmete in gozdarje, pri čemer bodo trdile, da jih k temu sili EU,« je poudaril dr. Milan Zver.

Prav tako je spomnil, da je sam večkrat posvaril, da lahko zaradi omenjene uredbe pride do manjše pridelave hrane v Evropi in zato posledično do višjih cen hrane. »Predlog Uredbe o obnovi narave s strani Evropskega parlamenta zato ni ustrezen in namesto, da bi upošteval specifike posameznih držav, ogroža evropsko kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo ter prinaša nepotrebno administrativno breme. Čas je za bolj premišljene rešitve,« je prepričan evropski poslanec.

»V času, ko so kmetje na ulicah, izražajo nezadovoljstvo z okoljskimi ukrepi EU, pozivajo k spremembam v pristopu zelene politike EU, je sprejetje takšne uredbe neodgovorno. Potrebujemo konkretno podporo kmetom, ne pa novih bremen. A za takšne premike potrebujemo novo oblast v EU!« je še poudaril dr. Milan Zver.

Vir: milanzver.eur