Potrdili 23 okužb in sprejeli številne ukrepe za zajezitev koronavirusa

Svet za nacionalno varnost je na sprejel številne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom. Med drugim bodo uvedli merjenje temperature potnikom na brniškem letališču, ukrepi bodo sledili tudi na kopenski meji. Večje športne prireditve bodo potekale brez gledalcev, šole in vrtce pa bodo zapirali po presoji.

Danes so potrdili 23 primerov okužb s koronavirusom. Od tega je 7 zdravstvenih delavcev. 14 se jih je okužilo v tujini, največ v Italiji, 9 se jih je okužilo v Sloveniji, od tega je osem primerov povezanih z zdravnikom iz Zdravstvenega doma Metlika, eden pa s prenosom okužbe pri osebi iz Ljubljane.

Na današnji razširjeni seji Sveta za nacionalno varnost so za zajezitev koronavirusa sprejeli naslednje ukrepe:

– Do nadaljnjega so prekinili izvajanje vseh preventivnih dejavnosti zdravstvenih domov Novo mesto, Metlika Črnomelj in Splošne bolnišnice Novo mesto.

– Odložili bodo vse nenujne specialistične preglede. Obiski pri osebnem zdravniku se bodo izvajali po predhodnem telefonskem dogovoru.

– Delodajalce predvsem na območjih Novega mesta, Črnomlja, Metlike in Bele krajine pozivajo, da delavce, ki so bolni, opozorijo, naj ostanejo doma. Svetujejo opravljanje dela na domu v čim večji možni meri ter odsvetujejo vsa nenujna službena potovanja.

– Na Letališču Jožeta Pučnika bodo uvedli sistem merjenja telesne temperature, preučili pa bodo tudi uvedbo ukrepov na kopenski meji z Italijo.

– Vsi športni dogodki in druge prireditve, kjer se pričakuje več kot 500 gledalcev, se bodo izvedle brez gledalcev, med njimi tudi pokal Vitranc in smučarski skoki v Planici.

– V zaprtih prostorih so danes prepovedane prireditve z več kot 100 udeleženci. Inšpekcijska služba bo vzpostavila dežurno službo, ki bo na terenu 24 ur na dan izdajala odločbe kršiteljem odredbe o prepovedi zbiranja na javnih prostorih.

– Splošno zapiranje vrtcev in šol zaenkrat še ni potrebno, so ocenili. Zapirali jih bodo po presoji in pojavu primerov okužb na posameznem območju. Trenutno ocenjujejo, da se “kaj takšnega lahko zgodi v naslednjih 14 dneh in se potem podaljša v velikonočne počitnice”.

– Ministrstvo za finance bo sprostilo proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme. Naročili bodo pol milijona kosov zaščitnih mask.

– Vsa gospodinjstva po državi pa bodo prejela tiskane letake z navodili za ukrepanje.

Seje sveta za nacionalno varnost se je udeležil tudi novi predsednik vlade Janez Janša, ki je po seji povedal, da delovna komunikacija med staro in novo vladno ekipo poteka od petka.

Po njegovi oceni smo sicer trenutno “v zelo občutljivi fazi, ko poteka bitka s časom in predvidevanji”.

“Jasno je, da širjenja virusa ni mogoče zaustaviti od danes na jutri in da se bo širil. Zato gre za vprašanje, ali smo ga sposobni omejiti in upočasniti do te mere, da nevarnost ne bo presegla zmogljivosti slovenskega zdravstvenega sistema,” je dejal Janša. Za veliko požrtvovalnost se je zahvalil vsem, ki delajo v zdravstvu.

M. P.