Pot do Ljubljane bo nekoliko hitrejša

(Foto: Moja Dolenjska)

Vse, ki se iz Posavja dnevno vozijo v Ljubljano, bo razveselila novica, da je Družba za avtoceste v RS (Dars) začela z rušenjem cestninske postaje na Dobu. Z odstranjevanje postaje so začeli v začetku tedna, večji del je bil v četrtek že odstranjen. V petek pa so dela ob 15. uri presenetljivo zaustavili.

Odstranitev bo nekoliko pohitrila pot do Ljubljane in obratno, saj je bila do zdaj hitrost na temu delu avtoceste omejena na do 60 kilometrov na uro.

Cestninske postaje po uvedbi sistema DarsGo za vozila nad 3,5 tone na slovenskem avtocestnem omrežju namreč niso več potrebne. Slednje namerava Dars zato postopno odstraniti v prihodnjih dveh letih. Načrti za to sicer stari že več let, nepotrebne cestninske postaje bi lahko odstranili že zdavnaj. Pravijo pa, da je odstranjevanje zaradi specifike gradnje zahtevno in poteka pod prometom, to je v času, ko poteka promet prek teh postaj.

Cestninske postaje so postale nepotrebne za večino preostalih vozil. Leta 2008 je namreč takratna vlada Janeza Janše ukinila plačevanje cestnin in uvedla vinjete. Lahko bi rekli, da je šlo za eno boljših potez, saj so vozila, ki se se prej preko stranskih cest izogibala plačevanju cestnine, znova vrnila na avtoceste, za katera so te tudi namenjene. Uvedbe vinjet pa so se razveselili tudi tisti, ki se dnevno vozijo na na relaciji proti Ljubljani, saj je tako vožnja zanje postala bistveno cenejša in hitrejša.

M. P.