Poštam v Kostanjevici na Krki in Pišecah se obetajo precejšnje spremembe

Pošta Slovenije namerava v bližnji prihodnosti zapreti ali reorganizirati precejšnje število poštnih poslovalnic. Med njimi sta tudi poslovalnici v Kostanjevici ob Krki in Pišecah. Prva bo preoblikovana v pogodbeno pošto, druga bo že v ponedeljek preoblikovana v pismonoško pošto.

Medtem ko se za ljudi v Kostanjevici na Krki verjetno ne bo veliko spremenilo, saj bo poslovalnica Pošte le zamenjala lastnika, si lahko več sprememb obetajo v Pišecah, ki postaja pismonoška pošta.

Slednje po navedbah Pošte Slovenije pomeni, da več ne bo klasične poštne poslovalnice, poštne storitve pa bodo opravljali pismonoše na klic. V tem primeru gospodinjstva po telefonu naročijo obisk pismonoše na domu, ki mu lahko nato oddajo pošiljke (navadne in priporočene), plačajo položnice ali opravijo druge storitve, vključno z izplačilom denarja z osebnih računov pri Novi KBM. Kupijo lahko tudi znamke, kuverte in ostalo.

Vse gospodinjstva bodo sicer še naprej prejemala pošto enako kot do zdaj, ohranjata se tudi poštna številka in naziv pošte, novost pa je ta, da bodo morali tisti, ki ob poskusu vročitve priporočene pošiljke ali paketa niso bili dosegljivi, naročiti vnovično brezplačno dostavo in same pošiljke ne bodo mogli prevzeti na pošti.

Na Pošti Slovenije spremembe pojasnjujejo s tem, da se morajo prilagajati spremenjenim okoliščinam poslovanja, saj se zaradi povečanja obsega elektronske komunikacije in sodobnih tehnologij, ki bistveno spreminjajo uporabniške navade potrošnikov, soočajo z velikimi spremembami. Pri storitvah, ki jih uporabniki opravijo na poštnih okencih, na primer beležijo 32-odstotni upad pisemskih pošiljk, univerzalna poštna storitev pa je upadla za polovico. Tudi pri plačilnih storitvah beležijo 63-odstotni upad.

M. P.