Posojila ljudem vse težje dostopna

(vir: pixabay.com)

Pogoji kreditiranja za fizične osebe so se zaradi vse višjih obrestnih mer v zadnjih mesecih močno poslabšali, zaradi česar lahko posojilojemalci danes najamejo občutno manj posojila kot pred letom dni. Dodatno se je zaradi višje minimalne plače vsem zmanjšala kreditna sposobnost.

 

Če je konec 2021 povprečna fiksna obrestna mera za novo 20-letno stanovanjsko posojilo znašala dva odstotka, konec leta 2020 pa le 1,7 odstotka, se zdaj vrti okoli štirih odstotkov. Dvig obresti pa ni značilen le za nova posojila, močno so mu izpostavljeni tudi vsi, ki so posojila v preteklosti najeli po spremenljivi obrestni meri. Šestmesečni evribor je namreč pred poldrugim letom znašal minus pol odstotka, danes že 2,7.

Zaradi dviga minimalne plače, s katero vlada med prebivalstvo uvaja neke vrste uravnilovko, značilno iz časa socializma, se je v zadnjem mesecu močno poslabšala tudi kreditna sposobnost prebivalstva, saj je znesek, ki mora nekomu ostati po plačilu obroka, nižji kot je bil pred zvišanjem minimalne plače. Tako se je najvišji možni obrok, ki ga ima lahko nekdo, znižal za okoli 100 evrov.

A. M.