Poslovanje sevniške Lisce lani uspešno, letos jim poslovanje kroji epidemija

Ena od Liscinih prodajaln v Sloveniji (Foto: Spletna stran Lisca)

Poslovanje sevniškega podjetja Lisca je bilo tudi lani uspešno. Ustvarili so 26,2 milijona evrov prihodkov, kar je bilo za 5,6 odstotka več kot leto pred tem. V zadnjih petih letih (od 2015 do 2019) pa so se prihodki povečali za okoli 30 odstotkov oziroma za več kot šest milijonov evrov.

V podjetju so lani ustvarili 4,14 milijona evrov dobička, ta je bil za 5,9 odstotka višji kot leta 2018, ko je bilo tega za 3,91 milijona evrov. Ugodne poslovne izide v Lisci, d. o. o., že vsa leta dosegajo ob približno enakem številu zaposlenih, merjeno na podlagi opravljenih delovnih ur je bilo lani v podjetju 234 zaposlenih.

Ugodni so tudi ostali kazalniki poslovanja, dodana vrednost na zaposlenega je bila lani 41.375 evrov in je bila za dobrih 11 odstotkov višja kot leto pred tem. Podjetje ima tudi ugodno bonitetno oceno in ugoden plačilni indeks, kar pomeni, da svoje obveznosti poravnava tekoče, blokad bančnega računa pa v zadnjem letu tudi ni bilo. Podatki za celotno Skupino Lisca javno še niso dostopni, je pa sevniška Lisca matično podjetje celotne skupine.

Letošnje poslovanje kroji epidemija

Generalni direktor Lisce Marko Ninčević je za Slovensko tiskovno agencijo v teh dneh povedal, da se je prodaja celotne Skupine Lisca v prvem letošnjem polletju znižala za skoraj 30 odstotkov, dobiček pa je bil nižji za 65 odstotkov.

Razlog za zmanjšano prodajo je predvsem v epidemiji novega koronavirusa, saj štiri petine izdelkov prodajo v maloprodaji. Pri tem ne gre samo za Slovenijo, pač pa širše. Lisca namreč v Sloveniji proda približno petino svojih izdelkov. Spletno prodajo so letos povečali za 150 odstotkov, vendar padca prometa v maloprodaji s tem ne bodo uspeli nadoknaditi.

Ninčević je še povedal, da so letos začeli tudi poslovno prestrukturiranje. Krepili bodo spletne prodajne kanale, določen del manj dobičkonosnih maloprodajnih enot pa bodo zaprli. Pripravljajo se na poslovno okolje, “ki bo v prihodnjih dveh do treh letih zaostreno”, in na poslovno okrevanje, je pojasnil. Zaradi epidemije so letos ustavili približno polovico vseh naložb, nadaljevali jih bodo, ko bo to mogoče.

Pri zaposlovanju Lisca zadnja leta optimizira oz. zmanjšuje število zaposlenih in pri naravnem odlivu nadomešča predvsem ključni strokovni kader.

Skupino Lisca, poleg matičnega sevniškega podjetja, sestavljajo še sevniško hčerinsko podjetje Inplet, Liscino proizvodno podjetje v Srbiji ter njene prodajne hčerinske družbe v Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Skopju, Münchnu, Pragi in Moskvi.

M. P.