Poslanec Šiško o Erjavcu kot “diamantnemu multipraktiku” in pogrebniku stranke DeSUS

Dušan Šiško, poslanec SNS iz Posavje

Dušan Šiško, za poslanca Slovenske nacionalne stranke (SNS) je bil izvoljen v Krškem, je danes v državnem zboru imel odličen govor, objavljamo ga v celoti.

“Spoštovani podpredsednik, kolegice in kolegi, kandidat za predsednika gospod Karl Erjavec!
Kot sem povedal že ob vaši obravnavi za ministra v Šarčevi vladi se sami očitno čutite sposobnega za vsa področja, vse funkcije v tej državi. Sami se imate za nekega multipraktik ministra sedaj pa bi želeli biti še več menda kar diamantni multipraktik.

Resnica je drugačna saj niste bili tako uspešni kot se želite prikazati.

Takrat sem tudi dejal, da bi že, zaradi svoje glavne vloge v zgodovinskem škandalu v prisluškovalni aferi, ki bo imela za posledico izgubo slovenskega ozemlja morali takoj in nepreklicno odstopiti, zato nimate osnovnih moralnih pogojev, da bi imeli kakršnikoli pomembno javno funkcijo v tej državi kaj šele, da bi bili predsednik Vlade.

Dolg bi bil tudi seznam drugih razlogov, zaradi katerih ne bi smeli biti na mestu za katerega se predlagate.

Ravno vi, gospod Erjavec, ste ves čas poudarjali, da se zavzemate za interese upokojencev in koga bolj kot upokojence prizadenejo dolge čakalne vrste, slaba organizacija dela v bolnišnicah in predraga zdravila, s katerimi služijo posrednik

Ves čas ste bili na oblasti, kot se temu reče, pa ni bil zgrajen niti en dom za starejše občane.

Poglejte to ironijo, to tragedijo. Moralo je – in žal bo očitno moralo – umreti nekaj tisoč upokojencev, da se bodo spraznila mesta v čakalni vrsti za domove. Namesto, da jim bi že zdavnaj poskrbeli za primerno opremljene domove, v katerih bi ti ljudje, kasneje morda tudi mi tukaj, preživljali starost na spodoben način.

Gospod Erjavec. S tem svojim ravnanjem, z obupnim prizadevanjem za mandatarstvo ne boste rešitelj, pač pa pogrebnik stranke DeSUS. Zanjo mi je iskreno žal, ker poznam veliko njenih članov in z njimi, zlasti v Posavju, dobro sodelujem.

To so izkušeni, modri ljudje, ki marsikaj znajo, zato jim vedno rad prisluhnem in se od njih tudi učim. Tule pa vas je kar nekaj, ki jih bi samo izkoriščali namesto, da bi zanje res kaj konkretnega naredili. Tiste malenkosti, tiste drobtinice, ki ste jih ali pa smo jih vsi skupaj dali, niso vredne, da bi se s tem še hvalili.

Gospod Erjavec, če imajo vaši partnerji v opoziciji tako kratek spomin, ga v SNS nimamo, in prepričan sem, da tudi mnogi volivci ne.

To so vam tudi pokazali na zadnjih volitvah, ko ste dobili samo 394 glasov. S tako podporo oziroma bolje rečeno nepodporo bi me bilo po tolikih letih v politiki sram se pojaviti v tej dvorani.

Sicer pa smo tu zato, da se izjasnimo glede podpore nezaupnice vladi predsednika Janše. Glejte, marsikaj se govori in piše, a v resnici nihče ni povabil SNS k sodelovanju v opoziciji. Nekaj o tem smo izvedeli šele iz medijev, ko je prvi, zdaj že bivši, kandidat Damijan, tudi bivši minister Janševe vlade, nekako mimogrede omenil, ah, SNS bo itak na koncu prispeval tiste tri glasove.

Stalno se nekaj govori in piše o cenikih, ki pa so brez veze, namesto, da bi govorili o pravih problemih.

Če ste vi, ne vem, jaz nikoli nisem naprodaj, kar že dobro veste tudi kolegi tako iz leve kot tudi iz desne strani. Zelo dobro veste, da smo, tako kot to vlado, podpirali tudi prejšnjo, če je bilo to dobro za državo.

Ne nazadnje prejšnje vlade bi bilo že veliko prej konec, če se jaz osebno nebi vzdržal pri glasovanju o ministrici iz stranke SAB Angeliki Mlinar. Brez naše podpore tudi ne bi bila izvoljena predsednika Državnega zbora, tako mag. Dejan Židan kot tudi Igor Zorčič. Vse to se pozablja, ko je govora o vlogi SNS, ki ji gre vedno, in tako tudi zdaj, predvsem za stabilnost v državi.

Poglejte, star pregovor pravi, da je najprej treba pomesti pred svojim pragom.

In to velja tudi za vas, ki ste podprli oziroma nameravate podpreti gospoda Erjavca za mandatarja. Kot sem že povedal na začetku, spomin je več kot očitno slaba točka vseh, ki želite zamenjati sedanjo vlado.

Veliko se gibljem med ljudmi in vem, da z nekaterimi stvarmi niso zadovoljni, a treba je biti pošten in povedati tudi, da si celo tisti, ki so bolj naklonjeni levi opciji, ne želijo pa, da bi Sloveniji vladala tako razglašena ekipa, ki se nam zdaj tukaj ponuja.

In v tem pogledu je na prvem mestu Levica. Poslanci te stranke bi morali biti pri tej razpravi čisto tiho. Ja, tiho. Zakaj? Dobro veste, zakaj.

Imeli ste možnost sodelovati v levi vladi, pa je niste izkoristili. Ne Janez Janša in ne stranka SMC, v prvi vrsti ste vi omogočili, da ima Slovenija to vlado, ki jo toliko kritizirate. Vi ste ji omogočili s svojim političnem preračunavanjem in taktiziranjem, sedaj pa krivite vse druge, med njimi tudi našega predsednika in stranko SNS. Gotovo se spomnite, kako ste umaknili svojo nadkoalicijsko podporo Šarčevi vladi takoj, ko smo v SNS najavili, da bomo podprli proračuna za leto 2020 in leto 2021.

Vi ste delali računice in se nazadnje opekli, sedaj pa bi bili za mandatarja očitno dober vsak, ki pride mimo Državnega zbora.

Le pomislite, koliko bi lahko v tem času naredili za upokojence, za prekarne delavce, za intelektualce, kulturnike, za nevladnike. Vsi ti so res neumni, če vas še podpirajo in če vas bodo še kdaj volili.

Moram se strinjati z gospodom predsednikom Janšo, ki je rekel, da je to dogajanje zadnjih tednov s konstruktivno nezaupnico kot en otroški vrtec. Enkrat so podpisi, drugič jih ni.

Dovolj je teh slepih miši, saj to ni nobena resna politika. Osebno se čudim strankam v levi opoziciji, da ne zmore najti uglednega in sposobnega človeka, ki bi mu, če bi bil seveda izvoljen, v teh zahtevnih časih lahko državljani zaupali. Gospod Erjavec gotovo ni ta človek, vsaj kot politik ne.

Po vsem tem je menda jasno, da Slovenska nacionalna stranka za ta predlog konstruktivne nezaupnice svojih glasov ne bo prispevala. Da pa vseeno ne bi bilo kakšnih dilem, glasovnic sploh ne bomo dvignili. Hvala za poslušanje.”

M. P.