Poslanci SDS pozvali k udeležbi na referendumu in glasovanju proti

V SDS so prepričani, da vlada nima argumentov za nobenega od treh zakonov, o katerih se bo v nedeljo odločalo na referendumih. Ob pomanjkanju argumentov pa se predvsem v zadnjih dneh pojavljajo tudi številne laži in manipulacije, so na današnji novinarski konferenci opozorili poslanci SDS Alenka Jeraj, Zvonko Černač in Branko Grims. Pozvali so k udeležbi na referendumu in glasovanju 3-krat proti.

 

Kot je poudaril Černač, so vsi trije zakoni škodljivi tako za ljudi kot za državo in jih je zato treba v nedeljo zavrniti. Spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi po njegovih besedah “blokirajo” pravice, ki so bile na bistveno višji ravni uzakonjene z lani sprejetim zakonom.

Da je zakon iz lanskega leta neizvedljiv, po njegovih besedah ne drži. Zelo natančno namreč določa prehod v nova razmerja, v nova višja upravičenja, je dejal Černač. Dodal je, da je bilo že v času prejšnje vlade sprejetih osem od devetih podzakonskih aktov, da deveti ni bil sprejet, pa je odgovornost sedanje vlade.

Černač je tudi zagotovil, da so imele pravice podlago tudi v financah, in kot laž označil navedbo, da pred letom dni sprejeti zakon zahteva 24-mesečno zavarovanje, da bi ljudje te pravice sploh lahko pridobili.

Jerajeva je v zvezi z novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) izpostavila, da ne držita navedbi, da se bo na novo uredilo RTV, ki bo apolitična, ter da se daje večjo moč civilni družbi. Po njenih besedah je bila podobna ureditev že 90. letih, “ko naj bi t. i. civilna družba predlagala ljudi, a je bil tisti programski svet kar dvakrat najbolj političen”. Kot je pojasnila, je programski svet takrat vodil Janez Kocijančič, ki ga je predlagal olimpijski komite, a so vsi vedeli, da je zalo aktiven politik.

Jerajeva je bila kritična, da se kot predlagatelje članov sveta izključuje gledalce poslušalce in se predlagateljstvo dodeljuje nekaterim, ki jih izvoli politika. “Torej delamo samo nek obvod,” je ugotavljala poslanka.

Grims pa je ob spremembah zakona o vladi izpostavil finančne posledice za davkoplačevalce, pri čemer po njegovih besedah ne gre le za tri dodatne ministrske plače, ampak bo vsako ministrstvo ustvarilo svoj birokratski aparat, treba bo zagotovili materialne pogoje, končna posledica pa bodo dodatne, višje postavke v proračunu, saj vsako ministrstvo tekmuje, da zajame čim večji delež proračuna.

A. M.