Poslanci DeSUS sporočajo: Ne pustimo se ustrahovati

Poslanci DeSUS.

Organi DeSUS pravkar obravnavajo priprave na junijski kongres stranke, pri čemer pa se omenja tudi možnost, da bi odločali tudi predlogu za izključitev poslancev iz stranke. Nekateri naj bi želeli tudi razrešitev predsednika sveta Antona Urha, ker nasprotuje takšni razpravi, a ta napoveduje, napoveduje, da bo v primeru odločanja o izključitvi poslancev iz stranke odstopil sam,.

 

Radikalno levo krilo DeSUS namreč že dlje časa moti, da strankini poslanci ne sledijo navodilom vrha stranke in podpirajo delo vlade, saj jih bolj kot politične računice zanima uresničevanje strankinega programa. Zato se utegne ob današnji razpravi organov stranke pojaviti tudi predlog o izključitvi poslancev iz DeSUS.

A ti so že včeraj jasno sporočili, da se ne bodo pustili ustrahovati. Poslanec Ivan Hršak je tako v izjavi v DZ, da se bodo poslanci DeSUS danes udeležili seje tako izvršnega odbora kot pozneje sveta stranke, kjer bodo zagovarjali svoje delo. Napovedal je, da poslanci DeSUS v primeru izključitve iz stranke ne bodo zapustili poslanske skupine. “Tega veselja jim ne bomo dali,” je zatrdil. Spomnil je, da so v preteklosti v turbulentnih časih stranke že razmišljali o ustanovitvi nove poslanske skupine oz. skupine nepovezanih poslancev, a so se odločili, da to ni pravilna pot in morajo ostati v poslanski skupini DeSUS.

Če bi poslance DeSUS izključili iz stranke, po njegovem mnenju DeSUS ne bi bila več parlamentarna stranka. “Bil bi unikum v svetu, da bi si stranka želela, da iz parlamentarne postane neparlamentarna stranka,” je dejal.

Da bodo do konca mandata ostali v poslanski skupini DeSUS, je v izjavi v DZ napovedal tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. Kot je dejal, ne pozna primera v parlamentarni demokraciji v Evropi, da bi se stranka odpovedala svojim poslancem. “Kdor to predlaga, ne pozna parlamentarne demokracije,” je prepričan.

A. M.