Poslanci DeSUS bi lahko danes izstopili iz stranke

Organi DeSUS bodo danes na zahtevo starega, novega predsednika Karla Erjavca razpravljali o izstopu iz koalicije. V kolikor bi v stranki sprejeli takšno odločitev, bi lahko štirje njihovi poslanci izstopili iz stranke in oblikovali samostojno poslansko skupino.

Erjavec, ki pred izvolitvijo za predsednika DeSUS ni dajal nobenega vtisa, da namerava stranko popeljati iz koalicije, je namreč le dva dni po izvolitvi povsem obrnil ploščo in od poslancev DeSUS zahteval, da skupaj s stranko izstopijo iz koalicije.

A štirje od petih poslancev so se mu uprli in zagrozili, da bodo v tem primeru izstopili iz stranke in oblikovali samostojno poslansko skupino. Erjavec se je zatem navidezno povlekel nazaj, a ne za dolgo.

Že včeraj je namreč oznanil, da bodo organi stranke danes razpravljali o odhodu stranke iz koalicije, pri čemer seveda računa tudi na poslance. Ti so se včeraj znova dobili na sestanku in neuradno sklenili, da mnenja od sestanka z Erjavcem niso spremenili – če bo stranka zahtevala, da izstopijo iz koalicije, bodo oni izstopili iz stranke in oblikovali samostojno poslanko skupino.

S tem želijo neuradno preprečiti predčasne volitve. V ozadju se namreč vse bolj izkazuje, da stranke LMŠ, SD, Levica in SAB Erjavčevo kandidaturo za predsednika vlade (kandidatura Jožeta P. Damijana je namreč dokaj neresno že pozabljena) podpirajo le zato, da bi ta zrušil zdajšnjo vlado, nato pa bi odšli na predčasne volitve. A za zdaj se zdi, da je to račun brez krčmarja.

A. M.