Posavski župani in poslanci enotni: Posavje naj bo samostojna pokrajina

S seje Sveta regije Posavje.

Posavčane je nedolgo tega razburil predlog za oblikovanje pokrajin, po katerih bi v Sloveniji dobili 11 pokrajin, med katerimi pa ne bi bilo Posavja. To bi bilo namreč del pokrajine Dolenjska, v kateri bi bili poleg območje Novega mesta in Posavja še Bela krajina in kočevsko-ribniško območje.

Predlog je, kot kaže, razburil tudi posavske župane in poslance državnega zbora. Med slednjimi se je prvi odzval poslanec SDS Tomaž Lisec in se odločno izrekel za Posavje kot samostojno pokrajino.

Zdaj so se o tem na seji Sveta regije Posavje izrekli tudi posavski župani in drugi posavski poslanci. Med drugim so sklenili, da ne podpirajo predloga ureditve Slovenije, po katerem bi se zdajšnja statistična razvojna regija Posavje vključila v Dolenjsko pokrajino. Prepričani so namreč, da bi bile Posavju s tem odvzete številne razvojne priložnosti. “Zato Svet regije Posavje enotno zagovarja samostojno pokrajino Posavje, ki zajema šest občin, vključenih v razvojno in statistično regijo Posavje”, so sklenili.

Izrazili so tudi nasprotovanje Slovenije na pokrajine, ki temeljijo na mestnih občinah kot središčih teh pokrajin. “Opiranje na to ali ima posamezna regija v svojem okolju občino, ki je opredeljena kot mestna, ne more in ne sme biti edini pogoj oziroma kriterij za uvrščanje v posamezno pokrajino,” so zapisali.

M. P.