Posavski muzej Brežice vabi na prenovljeno stalno razstavo o dediščini posavskih protestantov

Foto: Posavski muzej Brežice

V Posavskem muzeju v Brežicah bodo ob 500-letnici protestantizma in 470-letnici rojstva prevajalca Svetega pisma Jurija Dalmatina danes ob 18. uri odprli prenovljeno stalno razstavo Dediščina posavskih protestantov.

V Posavju, najverjetneje v današnji Brestanici, se je namreč rodil Adam Bohorič in v Krškem Jurij Dalmatin. Vključila sta se v gibanje, ki je verjelo v boljše življenje za vse in s svojim delom pustila neizbrisne sledi.

Dediščina protestantizma v Posavju

V sredini 16. stoletja in še proti zadnji četrtini je bilo Posavje eno izmed središč in žarišč reformnega gibanja. V Mencingerjevi hiši v Krškem so bili leta 2012 odkriti renesančni portreti, ki pričajo o še neodkritem delu preteklosti. Nekje v istem času je bila razkošno oblikovana tudi danes poimenovana Lutrovska klet ob gradu Sevnica z izjemno poslikavo, ki priča o vplivu protestantskega verskega prepričanja in je datirana v zaključek 16. stoletja. V zadnjem desetletju je dediščina protestantizma v Posavju z različnimi novimi raziskavami in pomniki ponovno močno umeščena v zavest prebivalcev, je na spletni strani Posavskega muzeja Brežice zapisala Alenka Černelič Krošelj.

Dalmatinova Biblija

V Posavskem muzeju Brežice hranijo originalni izvod Dalmatinove Biblije iz leta 1584, katere prvotni lastnik je bil Kapucinski samostan Krško. Že pred letom 1941 so menihi kapucini pri krškem trgovcu Engelsbergerju Biblijo zamenjali za peč, s katero so si ogrevali jedilnico. Leta 1985 je bila restavrirana v delavnici Arhiva Republike Slovenije v Ljubljani. Zaradi izjemne vrednosti izvirnik postavijo na ogled le občasno, tokrat tudi za odprtje razstave

Foto: Posavski muzej Brežice

Prenovljena razstava prinaša podrobnejšo predstavitev življenja in dela Adama Bohoriča in Jurija Dalmatina ter vpogled v podobe, ki so jih v Posavju oblikovali v 16. stoletju ali kot pomnike dosežkov tamkajšnjih protestantov v zadnjem obdobju.

Razstavo in odprtje so omogočili: Občina Brežice, Občina Krško, Občina Sevnica, Občina Kostanjevica na Krki, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Tanin d. d.

K. J.