Posavski festival pohodništva

Foto: CPT Krško

V Posavju se konec tedna začenja nekaj več kot dvomesečni spomladanski del 6. Posavskega festivala pohodništva. Njegov pomladni del bo do vključno 1. julija ponudil 25 pohodov v šestih občinah širšega Posavja, jesenski pa še vsaj 10 tovrstnih prireditev. Lanski festival je skupaj obiskalo približno 2000 pohodnikov, zanimanje zanj vsako leto raste. Na festivalu sodeluje šest občin širšega Posavja, območnih turističnih ponudnikov in zavodov ter društev, ki pripravljajo, oziroma ponujajo organizirane pohodniške, kolesarske in konjeniške ture.

Za njegov pomladni del v lokalnem podeželskem okolju pripravljajo vsaj 25 pohodov. Ti so strokovno vodeni in vključujejo posavsko gastronomijo in lokalne zanimivosti ter predstavljajo posavsko naravno in kulturno dediščino. V Posavski festival pohodništva se vključuje čedalje več turističnih in drugih društev, gostincev, vinarjev  oziroma 20 večjih posavskih vinskih kleti ter ponudnikov nastanitve, ki vse to ponujajo turistom.

Foto: CPT Krško

Pomladni del festivala se bo začel v petek v Loki pri Zidanem mostu s tradicionalnim pohodom po poteh tamkajšnje krajevne skupnosti, sledil bo prvomajski pohod na Planino nad Podbočjem. Prvi pohodniški sklop se bo 1. julija končal z Bosonogim pohodom na sv. Vid.

Festival piva, malih pivovarjev

Ta pohod sodi med letošnje novosti, me katerimi je navedel še voden pohod po krškem mestnem jedru, ki bo hkrati s krškim festivalom piva in malih pivovarjev 26. maja potekal na vsake tri ure. Organizatorji pričakujejo večje zanimanje za omenjeni, kulturno – zgodovinsko obarvan pohod.

»Destinacija Posavje vas poleg pohodov v sklopu Posavskega pohodniškega festivala, vabi tudi na krajši – vikend oddih. Aktivne počitnice so vse bolj iskane in zanimive pri severnih narodih v Evropi, še posebej pri Nizozemcih, ki veliko dajo na zdravje, na aktivnosti, na tako imenovane »outdoor active holidays« aktivne počitnice. Človek je ustvarjen za gibanje, ne sedenje, ki ga imamo vse preveč v službah, zato pa trpi zdravje«, so zapisali v sporočilu za javnost.

Foto: CPT Krško

Kot so še zapisali je Posavje območje ki ga zaznamujejo rečne doline, številni obnovljeni gradovi, terme, vinske kleti, pestra kulinarična ponudba, turistične kmetije in gostoljubnost. Posebej velja omeniti tudi vinorodne griče s svojimi zidanicami, ki so primerna nastanitev za oddih in »odklop« na podeželju.

Posavski festival pohodništva sicer sodi med letošnjih 11 tovrstnih festivalov projekta Slovenija hodi. Podpira ga tudi Slovenska turistična organizacija.

K. J.