Posavske občine v času epidemije kupce obračajo na ponudnike lokalno predelane hrane

V času, ko so zaradi epidemije koronavirusa številne trgovine zaprte, nakupovanje v tistih še odprtih pa je tvegano zaradi možnosti okužbe, posavske občine občanke in občane pozivajo h kupovanju lokalno pridelane hrane.

Občine so tako z lokalnimi ponudniki že vzpostavile prodajne verige, kjer je mogoče dobiti tovrstno hrano.

V Občini Brežice se je Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice z lokalnimi kmetijami in ponudniki hrane dogovoril, da lahko kupci njihove izdelke kupijo tudi pri njih doma oziroma po dogovoru na lokaciji prevzema. Ponudnika je treba le predhodno poklicati po telefonu in se z njim dogovoriti o ponudbi in načinu plačila. To soboto svoja vrata znova odpira tudi Tržnica Brežice, kjer bo devet ponudnikov prodajalo kmetijske pridelke in proizvode. Prodaja ostalega blaga pa na tržnici v času trajanja epidemije ni dovoljena.

Tudi v krški občini občanke in občane pozivajo, naj kupujejo lokalno hrano. Kot pravijo, sta se občina in Center za podjetništvo in turizem Krško z lokalnimi kmetijami, ki običajno nudijo svoje izdelke tudi na Tržnici Videm, dogovorili, da lahko kupci njihove izdelke kupijo tudi pri njih doma oz. po dogovoru na lokaciji prevzema. Ponudnika je treba predhodno poklicati po telefonu, naročilo pa mora iti iskati zdrava oseba. Seznam ponudnikov je na svoji spletni strani objavil center za podjetništvo.

V Občini Sevnica je skupaj z lokalnimi dobavitelji vzpostavila kontaktno mrežo ponudnikov, pri katerih lahko občani kupijo lokalna živila. Seznam ponudnikov je občina objavila na svoji spletni strani ter na svojem Facebook profilu. “S kupovanjem lokalnih proizvodov občanke in občani aktivno prispevajo k omilitvi posledic razglašene epidemije koronavirusa na lokalno gospodarstvo,” so zapisali ob tem.

V Občini Radeče so začeli  s preventivnim razkuževanjem tamkajšnjega bencinskega servisa Petrol. Razkuževanje običajno poteka pred 10. uro.

M. P.