Posavska mesta počasi dobivajo praznično podobo

Čarobne Brežice

Začetek decembra je po navadi čas, ko mesta pred bližajočimi se božičnimi in novoletnimi prazniki dobivajo praznično podobo. Ta bo letos v veliki meri okrnjena, kljub temu pa so nekatera mesta že zasijala v novi podobi.

V Sevnici so praznično osvetlitev prvič prižgali v petek. Z varčnimi led lučmi so okrasili rondoje in več območij ob glavni cesti skozi mesto, središče pri železniški postaji in glavni most čez Savo. Večji poudarek je namenjen ureditvi gradu kot osrednjega kulturno-zgodovinskega spomenika, več točk v mestu je okrašenih tudi z naravnimi materiali. Sevnico krasijo tudi tradicionalne sevniške voščenke, luči v obliki jabolk.

Krško

Zasijala je že tudi praznična okrasitev v mestu Krško. Letos ima novo rdečo nit, poimenovano Šepet mesta, ki temelji na ideji, da je letošnje leto zastoja in čas za premislek. Koncept okrasitve je prispevala projektantka Vesna Lapuh Vimpolšek iz podjetja Kostak GIP.

“Letošnje leto je leto polno preizkušenj. Ljudje pogrešamo tople stiske rok, druženja in iskrene objeme. Marsikdo je v teh predprazničnih časih še bolj osamljen kot običajno. Želimo ohraniti neko vero in upanje, zato smo pri konceptu ‘Šepet mesta’ izhajali iz zavedanja, da smo prebivalci vsi skupaj mesto, bodisi dobesedno bodisi v srcu,” okrasitev pojasnjuje Vimpolškova.

Članice KD Prostor so okrasile izložbe trgovin, Josipinin park, zaprti del CKŽ, ob drsališču, ki bo od 15. decembra na isti lokaciji kot preteklo leto v starem mestnem jedru. V Zatonu osrednji motiv tudi letos ostaja adventni venček, ki ga je tudi letos pripravila družba Kostak. Na Hočevarjevem trgu bodo ob lipi postavljene jaslice.

Pravljično vzdušje je tudi v Brežicah, kjer so praznično osvetlitev mesta prižgali na predvečer svetega Miklavža.

Okrašene Brežice

Kljub temu da prireditev letos kot povsod drugje ne bo, pa novoletna okrasitev pripomore k lepšemu prazničnemu vzdušju in razpoloženju občanov, saj še posebej v teh časih vsi potrebujemo malo čarobnosti novoletnih praznikov, pravijo na občini.

M. P.