Posavska komunalna podjetja s projektom Zeleno Posavje – za naravo in zdravje zaščitila več kot 3 milijarde litrov vode na planetu

Mag. Jadranka Novoselc na današnji novinarski konferenci v Brežicah.

“Vsaka sprememba se prične z majhnimi koraki, ki lahko s sodelovanjem in povezovanjem postanejo gibanje ter vplivajo na celotno človeštvo,” je na današnji novinarski konferenci o projektu Zeleno Posavje – za naravo in zdravje povedala mag. Jadranka Novoselc, direktorica javnega podjetja Komunala Brežice.

Eden izmed pomembnih korakov na poti do okoljskih sprememb je regionalni projekt Zeleno Posavje – za naravo in zdravje, v okviru katerega je Komunala Brežice skupaj s partnerskimi podjetji Kostak, Javnim podjetjem Komunala Sevnica, Javnim podjetjem Komunala Radeče in OKP Rogaška ozavestila več kot 70.000 prebivalcev posavske regije.

“Z namenom zmanjšanja količine zavržene hrane smo izvedli analizo odpadne hrane v 15 posavskih šolah in dveh gostinskih lokalih. Pridobljeni rezultati sovpadajo s slovenskim povprečjem – v izobraževalnih ustanovah se zavrže od 10 do 40 odstotkov pripravljene hrane, kar znaša do 12 ton zavržene hrane na šolo letno. Z brežiškimi osnovnimi šolami smo izvedli največjo zbiralno akcijo odpadnega olja in zbrali skoraj štiri tisoč litrov te tekočine. S tem smo zaščitili 3 milijarde in 340 milijonov litrov vode na planetu,” je dejala Novoselčeva.

Poudarila je, da občani lahko odpadno olje po novem oddajo v šestih za ta namen postavljenih zbirnikih, in sicer treh v Brežicah in treh v Krškem.

V okviru projekta pa so ozaveščali o pomenu pitja vode iz pipe, v treh posavskih občinah so postavili pitnike in razdelili več kot 400 vrčev za pitje vode iz pipe.

Z ločenim zbiranjem kavne usedline so dosegli, da kar 22 ton kave ni pristalo med mešanimi, ampak biološkimi odpadki. Poskrbeli so tudi, da se je v zakladnici uporabnih stvari izmenjalo 15.000 kosov še uporabnih stvari, tudi socialno ogroženim družinam, kar je skoraj sedem ton odpadkov manj na posavskih odlagališčih.

Posneli so tudi film Odnos do okolja je ogledalo naše družbe, s katerim tudi širšo slovensko javnost ozaveščajo o pomenu varovanja narave in okolja.

Z okoljevarstvenim projektom so skupaj s partnerskimi podjetji prispevali k ohranjanju čistega okolja. Celotna vrednost regionalnega projekta je znašala več kot 135.000 evrov, od tega dobrih 88.000 evrov nepovratnih sredstev s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESSR).

Jadranka Novoselc je poudarila: “Vesela sem, da družno širimo zavest, da je zelena narava pomembna za nas in naše zanamce. Projekt se po letu dni zaključuje, vendar delo še ni končano. Primeri dobrih praks se naj nadaljujejo tudi v prihodnosti. Zeleno Posavje – za naravo in zdravje je odličen primer medsebojnega sodelovanja za skupno dobro.”

Projekt se je zaključil s slavnostjo prireditvijo in podelitvijo priznanj organizacijam, ki so bile vključene v projekt, in z okroglo mizo, o čemer smo že poročali.

Mag. Jadranka Novoselc, direktorica Komunale Brežice.

Foto: Goran Rovan

Zvočna izjava mag. Jadranke Novoselc

M. P.