Posavje prikrajšali za vrednost nove šole ali vrtca

Poslušni vojščaki Šarčevega glasovalnega stroja (od leve): Matjaž Han (SD), Igor Zorčič (SMC) in Dušan Šiško (SNS) (vir: Posavski obzornik)

Poslanci vladajočih strank so včeraj v državnem zboru ponovno potrdili proračun države za leti 2020 in 2021, po katerem bodo slovenske občine samo v letu 2020 prejele 145 milijonov evrov manj denarja. Občine v Posavju in s tem občani pa bodo prikrajšani za 5,28 milijona evrov. Vsakemu od njih so odvzeli okoli 60 evrov.

Poslanci so Posavju odvzeli vrednost ene novozgrajene šole ali vrtca.

To je tudi denar, ki bo Posavju umanjkal za plačilo vseh obveznosti, ki jih občinam nalaga država. Toliko manj denarja bo za vrtce, šolstvo, zdravstvo, ceste, komunalo podobno.

Za takšen proračun so glasovali poslanci LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB, SNS in oba manjšinska poslanca. Edini poslanec iz vrst koalicije, ki se je temu uprl, je bil Robert Polnar (DeSUS), ki je bil za poslanca izvoljen v Volilnem okraju Šmarje pri Jelšah.

Kaj pa naši iz vrst SD, SMC in SNS? Matjaž Han (Radeče), Igor Zorčič (Brežice) in Dušan Šiško so spet kot poslušni strankarski vojščaki glasovali tako, kot jim je bilo naročeno. Naročeno pa jim je bilo, “da volitve niso nikomur v interesu”. Se torej Han, Zorčič in Šiško tako zelo bojijo predčasnih državnozborskih volitev?

Objavljamo glasovanje. Beseda ZA pomeni, da so poslanci glasovali za proračuna, po katerem bodo občine prejele manj denarja.

Poslanci in poslanke koalicije (z izjemo enega iz stranke DeSUS) s podporo SNS in manjšinskih poslancev so vsakemu občanu in občanki vzeli po 59,69 evra za leto 2020 in 79,80 evra za leto 2021. Koliko je to v letu 2020 za posamezno občino, je razvidno iz grafike. (vir: FB)

M. P.