Posavje ostaja v črnem: Nadpovprečna rast okužb po praznikih

Vlada je sinoči sprostila nekatere ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, pri tem je odločala v skladu z načrtom sproščanja ukrepov, ki ga je sprejela v začetku januarja. Tako gredo prihodnji teden v šole osnovnošolci prve triade (od 1. do vključno 3. razreda) in vrtčevski otroci v devetih statističnih regijah, v katerih se sproščajo tudi nekatere storitve.

Med temi ni Posavske regije, stvari pa se ob upoštevanju ukrepov in manjšem številu okužb lahko spremenijo že naslednji teden.

Odločitev za sprostitev ukrepov je bila sprejeta skupaj z vodstvom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in svetovalno skupino, odločitve izhajajo iz aktualnega epidemiološkega stanja v državi, kjer smo iz črne faze prešli v rdečo.

Po včerajšnji odločitvi se bo naslednji teden ob določenih pogojih v 9 slovenskih regijah začel pouk v prvi triadi osnovnih šol (prvi trije razredi). Vsi zaposleni v vrtcih in osnovnih šolah (prva triada) se bodo v ponedeljek testirali.

Med regijami, kjer pogoji še niso doseženi, so: Posavska, Jugovzhodna Slovenija in Goriška regija.

Predsednik vlade Janez Janša je v sinočnji izjavi po seji vlade dejal:

– V nekaterih regijah sproščamo ukrepe, vendar pa je epidemiološka slika še vedno izjemno resna, zato je še toliko bolj pomembno, da se striktno držimo navodil NIJZ, da tu ni izjem in da upoštevamo vse ukrepe.

– Trendi so takšni, da lahko naslednji teden v rdeči fazi pričakujemo vse regije.

Regije, ki so dosegle stopnjo sproščanja, so: Gorenjska, Koroška, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska, Podravska, Primorsko-notranjska, Zasavska, Pomurska in Savinjska regija.

V Posavju nadpovprečna izrazita rast okužb po praznikih

Slovenija je dosegla obe merili za prehod iz črne v rdečo fazo sproščanja ukrepov doseženi, kar pomeni, da je bilo v preteklih 7 dneh potrjenih povprečno manj kot 1350 okužb, v bolnišnicah pa je bilo manj kot 1200 obolelih s covid-19.

V torek je bilo povprečje potrjenih okužb v sedmih dneh 1272, v bolnišnicah se je zdravilo 1178 bolnikov s covid-19.

To pomeni, da je Slovenija kot celota prešla iz črne v rdečo fazo. Načrt sproščanja ukrepov ob pojenjanju epidemije covid-19 je vlada sprejela v začetku januarja, nato je stanje ugotavljala vsako sredo.

Nadalje sta bila za sproščanje ukrepov določena dva pogoja. Prvi na državni ravni (Slovenije kot celote) in drugi po statističnih regijah, teh je v Sloveniji 12.

Podatki za Posavsko regijo pokažejo, da je regija povprečje v državi prešla po 22. decembru. Razkorak je bil sprva manjši, po 3. januarju pa se je vidno povečeval, kar je razvidno iz grafa (Posavska regija je označena z roza barvo).

Epidemiologi na podlagi podatkov okuženih ugotavljajo, da je največ okužb znotraj gospodinjstev in zaradi zasebnih druženj.

 

Celotno sinočnje sporočilo po seji vlade si lahko preberete tukaj

M. P.